25.08.2023

BLOG: Intralogistika: Ako na efektívne fungovanie skladu?

Bez zabehnutých procesov a systémov vo vašej firme nemôže prosperovať ani váš biznis. Efektívne fungovanie skladu zaručí iba správne nastavená a zavedená intralogistika.

Čo je intralogistika a na čo slúži?

Intralogistika alebo interná logistika je súčasťou odvetvia logistiky, ktorá sa zaoberá plynulým tokom informácií a materiálov v jednej spoločnosti. Označuje tiež všetky procesy, ktoré sú súčasťou vnútorného dodávateľského reťazca, teda od prijatia výrobných surovín až po odosielanie hotových výrobkov. Intralogistika je dôležitá pre bezproblémový chod firmy.

Intralogistické procesy môžeme rozdeliť do troch kategórií:

  • Vnútorný tok materiálov – ide o prepravu výrobných materiálov nielen v rámci jedného miesta (napr. výrobná hala), ale aj tokom materiálov medzi ostatnými miestami, ktoré patria jednej spoločnosti. Napríklad tovar putuje z výrobnej haly do skladu alebo pokračuje na ďalšie spracovanie.
  • Riadenie toku informácií a zásob – každý zamestnanec by mal mať jednoduchý prístup k informáciám, ktoré na vykonávanie svojej práce nevyhnutne potrebuje. Preto každá spoločnosť musí zabezpečiť efektívny tok informácií a takisto sprístupniť informácie o skladových zásobách. Vďaka tomu budú zamestnanci vedieť, kde sa zásoby nachádzajú, v akom sú počte a kedy ich treba doplniť, aby bola výroba plynulá.
  • Riadenie skladov – sa týka všetkých realizovaných logistických operácií od riadenia polohy produktov cez prípravy objednávky až po odosielanie a prijímanie zásielok. Najjednoduchší spôsob, ako ich efektívne riadiť je ich automatizácia.

Ako správne nastaviť intralogistiku?

Niektoré spoločnosti ponúkajú pre nastavenie vnútorných tokov všeobecné riešenia. Neexistuje však jedno univerzálne riešenie, ktoré funguje pre každého. Je preto dôležité, aby ste si našli správneho partnera, ktorý vám pripraví intralogistické riešenia priamo pre vás.

Naši experti na intralogistiku navštívia zákazníka priamo v ich prevádzke a urobia detailný audit. Vďaka niekoľkoročným skúsenostiam v STILL-e už presne vieme, čo u zákazníka treba odsledovať, aby dospeli k čo najefektívnejšiemu návrhu. Ku každému zákazníkovi preto pristupujeme naozaj veľmi individuálne. Projekt navrhneme komplexne, a tak dokážeme nielen vychytať všetky nedostatky v efektivite prevádzky, ale po mnohých stránkach zlepšíme aj jej celkový chod.

Najnovšie trendy v intralogistike

Autonómne mobilné roboty

Vďaka rýchlemu vývoju robotiky vám môžeme predstaviť autonómne mobilné roboty (AMR) zo série ACH a AXH. Zavedením AMR jednoducho automatizujete opakujúce sa skladové činnosti, ktoré zbytočne zaťažujú ľudí. Vďaka takmer bezúdržbovej lítiovo-iónovej batérií dokážu na jedno nabitie pracovať až 8 hodín. Takisto dokážu flexibilne pracovať v zložitých skladových štruktúrach a dajú sa zaviesť už do existujúcich skladových riešení.

Pokrokové systémy riadenia skladu – WMS

Zabudnúť by ste nemali ani na Warehouse Management System – WMS, ktorý je ďalším nástrojom na vylepšenie intralogistiky. Umožňuje nepretržite sledovať tok tovarov, a to od momentu, keď výrobok odíde z výrobnej linky až po jeho prijatie do skladovej evidencie.

Spomenuli sme len zlomok noviniek, ktoré sa týkajú intralogistiky 4.0. Tá kombinuje najmodernejšie digitálne technológie na automatizáciu a umožňuje tak optimalizovať pohyb tovaru a materiálov.

Implementácia všetkých efektívnych intralogistických riešení je časovo a aj finančne náročná. Ak sa však obrátite na profesionálov so šikovnými a na mieru zhotovenými riešeniami, v budúcnosti ušetríte nielen čas, ale aj značné finančné prostriedky.

Nechajte si poradiť s efektívnou intralogistikou.
Naši poradcovia vám radi zodpovedajú akékoľvek otázky.