Ako zvoliť vhodné paletové regály a regálové systémy do skladu?

Ak chcete mať efektívne fungujúci sklad, v prvom rade musíte myslieť na jeho perfektné usporiadanie. Doslova záleží na každom jednom využitom centimetri. Už každý majiteľ skladovej prevádzky by mal vedieť, že kvalitné priemyselné regálové systémy tvoria základ pre inteligentnú intralogistiku. Či už sa jedná o menší sklad alebo s veľkou výmerou. Platí, že ak sú priemyselné regály kvalitné, ich umiestnenia dobre naprojektované a priestor skladu je maximálne využitý, krivka efektívnosti fungovania rastie výrazne nahor.

Intralogistika: Ako na efektívne fungovanie skladu?

Čo sú regálové systémy

Spoločnosť STILL, dodávateľ inovatívnych intralogistických riešení a výrobca špičkovej manipulačnej techniky a regálových systémov, ponúka širokú škálu priemyselných regálov, ktoré vie prispôsobovať každému zákazníkovi na mieru podľa segmentu a jeho požiadaviek. Pri rozhodovaní sa, aké regály chcem v sklade, je najskôr potrebné zodpovedať základné otázky: Chcem skladovať palety? Alebo sieťové palety (tzv. gitterboxy)? Alebo skladujem individuálne boxy a jednotlivé produkty? Ďalej je dôležité pomenovať požiadavky na priestorové rozloženie v sklade, teda či záleží na každom centimetri alebo uprednostňujem skôr štandardné riešenie. „Veľmi dôležité je tiež, či zákazník skladuje identické artikle alebo do každého úložného priestoru ukladá rozličné. Až na základe podrobnejších faktov klientovi navrhujeme možné riešenia, aby sme dokázali jeho skladový priestor maximálne zefektívniť,“ vysvetľuje Robert Cotiofan, špecialista na inatralogistiku a regálové systémy STILL Slovensko.


Aký priemyselný regál zvoliť?

Odborníci STILL naprojektujú regálové systémy pre klienta na mieru. Existuje viacero možností od statického skladovania paliet cez dynamické, skladovanie drobných súčiastok cez plošiny a regálové systémy. Na výber majú z rôznych typov, navyše niektoré sa dajú ďalej kombinovať a modifikovať:

  • klasické paletové regály
  • policové regály
  • vjazdové a prejazdové regály
  • kyvadlový paletový systém (tzv. shuttle), 
  • konzolové regály 
  • zásuvné a spádové regály
  • pojazdné regály a plošiny  
Pallet Shuttle

Napríklad vjazdové a prejazdové systémy sú ideálne na skladovanie niekoľkých paliet s tovarom za sebou. Konštrukcia regálu umožní prejazd vysokozdvižných vozíkov medzi regály, kde ukladajú a vyberajú palety. Toto skladovanie je ideálne riešenie, ak je tovar citlivý na tlak, alebo do skladov so sezónnym tovarom, pretože obvykle ostávajú v skladovom systéme dlhšiu dobu. Vtedy platí, že prevádzka vo vjazdových regáloch funguje podľa LIFO (t.j. posledný tovar dnu, prvý von). Prejazdné regály pracujú podľa FIFO (t.j. prvý tovar dnu, prvý von).

„Mohli by sme špecifikovať podrobne každý jeden typ regálového systému, no stručne uvediem, že kyvadlový paletový systém je vhodný pre maximálnu rýchlosť práce s tovarmi, konzolové regály sú praktické pre dlhé predmety ako potrubia, dosky alebo tyče, policové regály sú zase flexibilným riešením na uloženie krabíc a drobných predmetov,“ vymenúva špecialista STILL R. Cotiofan. Dopĺňa, že pre správny výber regálov a regálových systémov je nutné sklad a požiadavky najskôr podrobiť detailnej analýze.


Pomôžu skúsení odborníci

Napríklad v potravinárskom segmente sú regálové systémy v skladoch ťažiskom celého fungovania, ak chceme zachovať čerstvosť tovarov. Preto je nevyhnutné venovať výberu priemyselných regálov veľkú pozornosť a nechať si poradiť od odborníka. „Pri použití správneho regálového systému vie zákazník rýchlo a s perfektným prehľadom naskladniť a rovnako aj vyskladniť veľké množstvo potravín v požadovanom čase. Vďaka tomu dokáže uchovať potraviny vo vysokej kvalite pri prijateľných nákladoch na skladovanie. Preto pred návrhom konkrétneho regálového systému s klientom zanalyzujeme jeho logistické procesy, vstupné parametre a samotné požiadavky na budúci sklad,“ približuje odborník zo STILL. Cieľom analýzy je „ušiť riešenie na mieru“, ktoré prinesie zákazníkovi tie najväčšie benefity a pridanú hodnotu v skladovaní.


Aj pri regáloch je prioritou bezpečnosť

Regálové systémy STILL disponujú mnohými bezpečnostnými prvkami, ktoré sú do detailu premyslené a nanajvýš praktické. Môžu sa líšiť podľa typu priemyselných regálov. Napríklad súčasťou spádových paletových regálov sú valce na valcových dráhach, ktoré bezpečne prepravia palety cez regál, pričom každý valček má nosnosť 240 kg a súčasťou sú aj brzdiace valčeky, ktoré palety zastavia.

Pojazdné regálové systémy majú zase na čelnej stene svetelné závory. Tie snímajú vstup a prístup počas prevádzky – regál sa automaticky zastaví, ak do priestoru vojde človek alebo vozík. Samozrejmosťou je tlačidlo núdzového zastavenia. 

Kyvadlový (shuttle) paletový regál obsahuje pozdĺžne nosníky, ktoré zvyšujú stabilitu regálu, zarážky regálu, vďaka ktorým sa vysokozdvižný vozík zastaví v predvolenej vzdialenosti pred regálom a nedochádza tak k jeho poškodeniam. K vysokej úrovni bezpečnosti dopomáha tiež snímač v každej jednotke kyvadlových regálov. Neodmysliteľnou súčasťou shuttle systémov sú ochranné bočnice.

Policové systémy

Kvalitné, bezpečné, detailne prepracované regály, ktoré šetria doslova každý jeden centimeter v prevádzke od STILL Slovensko majú ešte jednu dôležitú pridanú hodnotu – špecialistom STILL záleží na maximálnej efektívnosti prevádzky a spokojnosti zákazníka, preto každý regálový systém naprojektujú detailne a s dôrazom na podmienky a požiadavky konkrétneho skladu.

Späť

Kontakt

Oslovenie*
This site is protected by Friendly Captcha and the Friendly Captcha Privacy Policy applies.

Prihláste sa k odberu našich noviniek!

Budete dostávať naše novinky a budete vždy informovaní o novinkách spoločnosti STILL.

Z odberu sa môžete kedykoľvek odhlásiť.