07.03.2023

STILL plánuje servisné vozidlá na ekologickejší pohon

„Elektrizujúci“ a udržateľný projekt

Bratislava/Hamburg, 15. februára 2023 - Nemecký vývojár, výrobca a dodávateľ intralogistických riešení STILL ide opäť príkladom v oblasti udržateľnosti. Spustil pilotný projekt, v ktorom zatiaľ dve vozidlá servisnej služby prechádzajú na elektrický pohon. Po úspešnej testovacej fáze môžu pribudnúť ďalšie. Časom sa pridá aj STILL Slovensko.

Nielen energetická kríza a hlasné prejavy ekologických skupín neustále zvyšujú povedomie spoločnosti o ochrane klímy a udržateľnosti. „Aj samotní zákazníci sa nás čoraz častejšie pýtajú na snahu a kroky našej značky v oblasti udržateľnosti. O to viac ma teší, že na otázky na túto tému môžeme odpovedať s čistým svedomím,“ hovorí Frank Müller, senior viceprezident STILL Brand Management. Dodáva, že filozofia udržateľnosti v STILL nevznikla nedávno alebo preto, že sa o nej posledné roky živo diskutuje. „Je súčasťou našej firemnej DNA, preto sa neuspokojíme s tým, čo sme doteraz dosiahli. Naším cieľom sú nulové emisie v celom dodávateľskom reťazci.“

„Nechať sa skutočne zelektrizovať“

Už vlani STILL vpriestoroch hamburskej centrály zriadil nabíjacie stanice pre elektromobily. Okrem firemných vozidiel na elektrický pohon si môžu svoje elektromobily nabíjať aj zákazníci či návštevníci firmy. Elektrinu potrebnú pre nabíjacie stanice – ako aj ostatnú elektrinu – čerpá STILL zo „zelených“ zdrojov. Vlastnými nabíjacími stanicami tak významne prispieva k znižovaniu emisií CO2.
STILL plánuje postupne zaviesť vozidlá servisu s elektrickým pohonom – teraz už jazdia k zákazníkom dve. Je to ďalší významný krok smerom udržateľnosti. Počas prvého roka sa budú v rámci pilotného projektu zbierať údaje o tom, ako sú tieto alternatívne pohony kompatibilné s filozofiou služieb STILL, ktorá je ambiciózna a zároveň náročná na plnenie. „Počas prvého roka získame skúsenosti a informácie, ktoré následne veľmi podrobne vyhodnotíme. Dozvieme sa, ako sa darí našej službe v oblastiach s menšou nabíjacou infraštruktúrou, aké dojazdy možno dosiahnuť s nabitými vozidlami alebo ako vplývajú na dojazd elektrických vozidiel rôzne poveternostné podmienky,“ vysvetľuje Stefan Sanny, riaditeľ Facility Management & Technical Services. Aj na základe zozbieraných skúseností sa STILL rozhodne, ako bude ďalej rozširovať flotilu elektrifikovaných služieb.

Plánuje sa pridať aj Slovensko


O elektrickom pohone v servisných vozidlách, ktoré denne cestujú za zákazníkmi, do budúcna uvažuje aj STILL Slovensko. „Určite plánujeme otestovať vozidlá s elektrickým aj vodíkovým pohonom. Udržateľnosť aochrana životného prostredia sú jednou z hlavných tém aj v STILL Slovensko, preto sa neustále snažíme nielen prinášať ekologickejšie riešenia, ale motivovať k nim aj našich zákazníkov,“ hovorí Marian Fábry, Head of Sales & Service zo STILL Slovensko.