06.11.2023

Odborníci STILL Slovensko na konferencii Priemysel a logistika hovorili o trendoch v automatizácii a robotizácii

26. september 2023 / Bratislava
Digitalizácia a automatizácia začnú šetriť finančné náklady za veľmi krátky čas od jej zadováženia. Zhodli sa na tom viacerí experti na konferencii Priemysel a logistika týždenníka TREND aj s generálnym partnerom podujatia - spoločnosťou STILL Slovensko. Napriek tomu Slovensko stále zaostáva v automatizácii procesov vo výrobných a skladových halách. Hlavným dôvodom sú podľa odborníkov financie a fakt, že slovenské firmy často prerátavajú návratnosť investície do automatizácie nesprávne.

Návratnosť pri automatizácii je istá

STILL Slovensko ako popredný výrobca špičkovej manipulačnej techniky a dodávateľ moderných intralogistických riešení má za sebou niekoľko úspešne zrealizovaných projektov automatizácie. Dokonca aj plne automatizovaný sklad, ktorý STILL navrhol a realizoval pre spoločnosť ZKW Slovakia v Krušovciach. Špecialista na automatizáciu Andrej Barták na septembrovej konferencii Priemysel a logistika potvrdil, že záujem o automatizáciu a digitalizáciu na Slovensku postupne rastie, no každý klient aj každé odvetvie sa na to pozerá inak. „Spoločné však majú prerátavanie návratnosti, čo je logické, no nie vždy sa zohľadňujú správne všetky aspekty. Digitalizácia dokáže šetriť náklady za veľmi krátky čas od jej zadováženia. Napríklad aj pri nových zamestnancoch - ak posadíme nového človeka do vozíka s inteligentnou navigáciou, presne vidí, čo má robiť, nevznikajú žiadne zbytočné prevozy, a týmto spôsobom tiež šetríme finančné prostriedky,“ vysvetľuje. Náklady sa ďalej znižujú vďaka nižšiemu počtu potrebných zamestnancov, spotrebúva sa menej energií a výrazne pomáhajú aspekty ako rýchlosť, efektívnosť a presnosť, ktoré sú hlavnými prednosťami automatizácie.

Slováci ešte len naberajú odvahu

Na Slovensku sa zatiaľ automatizácia využíva predovšetkým pri prevoze paliet z bodu A do bodu B, procesoch zaskladňovania do regálov, ktoré sú upravené na automatizáciu alebo kombinácia oboch týchto procesov. Plne automatizované sklady sú zatiaľ ojedinelé, avšak odborníci sa zhodujú, že aj plná automatizácia bude o pár rokov realitou vo viacerých prevádzkach.

Podobne je to na Slovensku aj s robotizáciou. Tiež sa zákazníci pozerajú na návratnosť investície, tá je podľa odborníka STILL o niečo dlhšia ako pri automatizácii. „Nasadzovanie robotov do skladových prevádzok je už realitou. Čo sa týka mobilnej robotizácie, trvá návratnosť investície trochu dlhší čas. Ale na druhej strane to má množstvo výhod už od začiatku prevádzky - stroj si neberie dovolenku, nebýva práceneschopný, nemá prestávky,“ skonštatoval Matej Hrnčár, Key Account manager STILL Slovensko. Spoločnosť STILL má v ponuke autonómne mobilné roboty (AMR) série AXH a ACH, ktoré sú malé, obratné a inteligentné s podbehom a dokážu pracovať flexibilne a aktívne aj v zložitých skladových štruktúrach.

V panelovej diskusii konferencie sa riešila tiež téma výstavby moderných developerských projektov výrobných a skladových hál. Špecialista STILL A. Barták zdôraznil, že pre automatizáciu a robotizáciu je kľúčová kvalita podláh. Tie musia byť rovné a mať dostatočnú nosnosť. Preto je ideálne už pri stavbe novej haly naprojektovať tie správne parametre: „S problémom nerovnej podlahy alebo jej nízkou nosnosťou sa stretávame často, v takých prípadoch sa pred automatizovaním skladu musí dodatočne upravovať. Pri stavbe nových hál odporúčame myslieť na tieto dôležité faktory už vopred.

Ekológia a udržateľnosť

V debate o prínosoch digitalizácie a automatizácie pre životné prostredie zástupca spoločnosti STILL Slovensko hovoril o dôležitosti elektrického pohonu a Li-Ion batériách. „Pri zautomatizovaných prevádzkach sú všetky zariadenia na elektrický pohon. V elektrických vozíkoch sú buď olovené batérie alebo Li-Ion batérie. Ak chce byť zákazník ekologickejší, rozhoduje sa pre lítiovú batériu. Tie sa už v súčasnosti recyklujú približne na 60  %,“ povedal M. Hrnčár. Využívanie Li-Ion technológie si pochvaľovali aj diskutujúci z e-commerce odvetvia. Vyzdvihli najmä schopnosť rýchleho nabíjania lítiovej batérie aj počas pracovnej smeny a jej celkovú dlhú životnosť.