07.03.2023

„Making Intralogistics smart. Together.“

STILL predvedie na LogiMAT-e svoje špičkové autonómne riešenia

Bratislava/Hamburg, 7. marca 2023 - „Making Intralogistics Smart. Together.“ S týmto sloganom predvedie špecialista na intralogistiku a automatizáciu STILL na blížiacom sa veľtrhu LogiMAT inovatívne priemyselné vozíky v praktických procesoch automatizácie (25. - 27. apríla v Stuttgarte). Unikátnym je tiež integrované automatizované riešenie, ktoré STILL predstaví spolu so sesterskou spoločnosťou KION Group DEMATIC.

Nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, tlak narastajúcich nákladov a nutnosť zvýšiť efektívnosť nútia firmy automatizovať výrobné a logistické procesy. „V STILL registrujeme rastúci dopyt po automatizovaných riešeniach, ktoré sa dajú rýchlo implementovať a sú škálovateľné,“ potvrdzuje Frank Müller, senior viceprezident STILL Brand Management. „Prieskumy, ktoré sme uskutočnili, ukázali, že v nasledujúcich troch rokoch by viac ako polovica našich zákazníkov chcela automatizovať procesy, ktoré sú zatiaľ manažované manuálne. Automatizácia je už dlhodobo strategickým základným kameňom budúcnosti STILL.“

Ukážky reálneho toku materiálu

Na tohtoročnom LogiMate môžu návštevníci sledovať fungovanie automatizovaných tokov tovaru v praxi. Odborníci STILL na automatizáciu nasimulujú typický tok materiálu, ktorý sa využíva v mnohých odvetviach: Kamión privezie palety do skladu, automatizovaný vysokozdvižný vozík EXV iGo systems vyzdvihne tovar z vykladacej stanice a prepraví ho na kontrolu kontúry- kontrolné zariadenie, ktoré je inteligentné, malých rozmerov, funguje nezávisle od dopravníkovej techniky, a preto sa dá v sklade voľne umiestniť. Odtiaľ sa zaskladňujú palety prostredníctvom systému EXV iGo.
Pri objednávke od zákazníka vysokozdvižný paletový vozík vyskladní tovar a odovzdá ho na prekládkovej stanici. Horizontálnu dopravu z dopravníkového systéme tu preberá autonómny mobilný robot ACH (AMR), odovzdá tovar na repaletizáciu a zabalenie podľa objednávky zákazníka. Automatizovaný tok materiálu si budú môcť návštevníci veľtrhu pozrieť v hale 10 v stánku 10C41 sesterskej spoločnosti Dematic (KION Group). „Spoluprácou so spoločnosťou Dematic využívame cenné synergie, z ktorých ťažia naši zákazníci. Spoločne vyvinuté integrované automatizačné riešenia sú na trhu jedinečnými," hovorí F. Müller.

Bohaté skúsenosti a spoľahlivé riešenia


STILL disponuje veľkým množstvom skúseností v oblasti automatizácie procesov a spoľahlivými vozíkmi. Tie sa používajú v automatizovaných tokoch tovaru na úlohy, pre ktoré boli optimalizované. Vysokozdvižné paletové vozíky sú zodpovedné za vertikálne zaskladňovacie procesy, zatiaľ čo autonómne pracujúce mobilné roboty preberajú horizontálnu prepravu tovaru, pri ktorej sa osvedčili ako rýchli prenášači nákladu. Čoraz častejšie sa uplatňujú nielen vo výrobe, ale aj v skladovej logistike a sú účinné najmä v úzkych priestoroch. Vďaka svojej kompaktnej konštrukcii im postačuje pri zdvíhaní a doručovaní nákladu ani nie polovica priestoru v porovnaní s tým, aký potrebuje vysokozdvižný vozík. STILL ponúka AMR v dvoch verziách - základná verzia ACH využívajúca navigáciu pomocou QR kódu na orientáciu pozdĺž podlahy, ktorú možno nákladovo efektívne integrovať do existujúcich systémov. Je tou správnou voľbou v prevádzkach, kde je potrebné prepravovať tovar po pevných a rovnakých trasách. Pre komplexnejšie aplikácie je tou správnou voľbou nový AXH. Má vyšší stupeň autonómie, a preto si dobre poradí aj v zmiešanej prevádzke – interaguje s inými AGV, akými sú vertikálne vychystávacie vozíky alebo retraky, ale aj s manuálne ovládanými vozíkmi.

Dve produktové rady - šité na požiadavky zákazníkov

Popri automatizácii STILL prvýkrát predstaví návštevníkom LogiMAT-u dve produktové rady, ktoré sú presne prispôsobené individuálnym požiadavkám zákazníkov: „Xcellence- Line“ a „Classic-Line“. Nová rada Classic ponúka riešenia na základnej úrovni so zameraním na primárne funkcie - štandardizované, rýchlo dostupné a za atraktívne ceny. STILL reaguje na trend „sústrediť sa na to podstatné“ a ešte viac sa orientuje na zákazníka. Základná úroveň je už nakonfigurovaná, a preto sú vozíky tejto rady rýchlo dostupné. Xcellence-Line zase ponúka už pokročilú technológiu pre náročné aplikácie, avšak vysoko variabilnú a prispôsobiteľnú. Podstatnou súčasťou tejto rady je séria RXE - ďalšia generácia elektrických vysokozdvižných vozíkov.
Na LogiMate STILL predstaví aj množstvo ďalších noviniek zo skladovej techniky, ako napríklad nízkozdvižný vozík EXH nominovaný na ocenenie IFOY s úplne novo vyvinutou koncepciou riadenia alebo paletový vozík EXH-SF 14-16C so sklopnou plošinou na státie.

Inteligentný pohon

Ako ďalšiu inováciu STILL predstaví smart riešenia v oblasti energetického manažmentu. Od najnovších modelov Li-ion cez vozidlá s palivovými článkami s integrovanými systémami palivových článkov až po inteligentné riadenie nabíjania.