12.05.2022

Ako postupovať pri výbere a kúpe vysokozdvižného vozíka?

Prinášame 6 faktorov, ktoré odporúčame zohľadniť pri výbere manipulačnej techniky.

Manipulačnú techniku potrebujú všetky firmy, ktoré majú prevádzku alebo sklad. Skôr či neskôr príde každý začínajúci podnikateľ k bodu, že bez pomocníka, ako je napríklad ručný paletový vozík alebo vysokozdvižný vozík, sa pri efektívnom skladovaní tovaru nezaobíde. V súčasnosti je na trhu obrovské množstvo typov manipulačnej techniky, ktorá má rôzne vlastnosti a laik si ťažko vyberie bez pomoci odborníka. Rozoberme si základné vlastnosti strojov určených na prácu v sklade a načo sa experti na túto techniku zameriavajú, ak chcú zákazníkovi dobre poradiť. Aj tu platí, že najlepšie je spoľahnúť sa na osvedčené medzinárodné značky, ktoré vás nesklamú a vydržia vám pri správnom zaobchádzaní a kvalitnom servise dlhé roky. Nemecká značka STILL, so storočnou tradíciou výroby manipulačnej techniky a širokým portfóliom vozíkov, neustále prichádza s inováciami, vďaka ktorým je výber techniky jednoduchší a experti STILL vždy svojou ponukou trafia do čierneho – teda zákazník dostane presne to, čo očakáva.

Aké bremeno


Pri výbere manipulačnej techniky sa ako na prvé zameriame na typ a nosnosť bremena, s ktorým potrebujeme manipulovať. Môže ísť o veľmi rôzne predmety uložené na paletách alebo aj bez paliet, ktoré majú rôznu váhu. Základom je vedieť, či tieto bremená vážia do tisíc kilogramov alebo viac. Pri nižšej váhe a menšom objeme nám môže stačiť aj ručný paletový vozík. Pri preprave väčšieho množstva tovaru naraz sú skvelým pomocníkom dvojpaletové vysokozdvižné vozíky, ktoré bez problémov prepravia až 2-tisíc kilogramov. Avšak pri ťažkých a veľmi ťažkých bremenách už musíme rozmýšľať nad silnejšími čelnými vozíkmi, ktoré zdvihnú aj 16 ton Osobitnou kategóriou sú ťahače, ktoré dokáže utiahnuť na dlhšie vzdialenosti aj bremená s váhou 25 ton. „Pri veľkých bremenách je dôležité správne vypočítať ťažisko manipulovaného nákladu, čo má zásadný vplyv na zostatkovú nosnosť vozíka, a taktiež do akej maximálnej výšky, s akou hmotnosťou a s akými rozmermi bremeno zakladáme,“ vysvetľuje odborný manažér predaja spoločnosti STILL Martin Gejdoš. Pri malých bremenách, s ktorými sa však manipuluje často a vo veľkých množstvách, je niekoľko možností – preprava paliet v dvoch úrovniach či za sebou alebo prípadne ťažné súpravy.

Spôsob využitia

Ďalším nevyhnutným faktom pri výbere správnej manipulačnej techniky je spôsob jej využitia. Teda, čo bude s vozíkom vykonávať – vykladať a nakladať, prepravovať, vychystávať, stohovať alebo ťahať? Je to základná informácia, od ktorej sa odrazí akýkoľvek ďalší výber správnej techniky. Podľa spôsobu využitia odborník odporučí zamerať sa napríklad na vysokozdvižné vozíky, ktoré tovar prepravujú, nakladajú a vykladajú, alebo na vychystávacie vozíky, na ktoré sa tovar pripraví na následné vyloženie do regálov v predajni. Alebo potrebujete premiestňovať väčšie bremená na dlhšie vzdialenosti? V takom prípade sú skvelým pomocníkom ťahače. Ak hľadáte čo najuniverzálnejší stroj, sú aj také. Napríklad značka STILL má čelné elektrické vozíky RX20, ktoré sú flexibilné a dokážu pokryť viac vecí. „Majú veľký výkon s malými nárokmi na pracovný priestor a sú aj najčastejšie používané. Ako druhé sú ručne vedené vysokozdvižné vozíky EXV,“ hovorí M. Gejdoš zo STILL.

Obsluha vozíka


Dnes si už viete zvoliť z niekoľkých typov obsluhy manipulačnej techniky. Sediaca obsluha je v čelných vysokozdvižných vozíkoch, pri niektorých iných typoch strojov, ako je napríklad vychystávací vozík, môže obsluha stáť na vozíku alebo kráčať. Pri type stroja retrak je bočné sedenie alebo existuje tzv. systémové sedenie, kedy je obsluha v kabíne zdvíhaná do vysokých výšok. U autonómnych vozíkoch obsluha pracuje samostatne, teda kráča, a vozík sa automaticky posúva za ňou bez zbytočného nastupovania alebo vystupovania z vozíka. Obava o bezpečnosť pri takýchto vozíkoch je zbytočná, pracujú s absolútnou presnosťou, dokážu sa vyhnúť prekážkam alebo včas zastavia v prípade, že hrozí kolízia. „Ďalšou kategóriou sú plne automatizované vozíky, ktoré sú navigované softvérom a tam už obsluha nie je potrebná. V súčasnej dobe takmer každý jeden vozík vieme automatizovať dôležité je len jeho správne navádzanie a zadefinovanie úloh, ktoré vozík dostáva od warehouse management systému,“ približuje M. Gejdoš.

Výška zdvihu


Ako vysoko potrebuje zdvíhať bremená? Taktiež základná otázka pri výbere manipulačného vozíka do skladovej prevádzky. Niektoré ručne vedené vozíky majú maximálnu výšku zdvihu až 6 metrov. Vysokozdvižné paletové vozíky STILL dokážu prepravovať bremená s váhou do 2 ton do skladovacej výšky 5 metrov. Do výšky až 13 metrov dokážu zdvíhať bremená s hmotnosťou 1 000 kilogramov vysokozdvižné vozíky STILL s výsuvným stožiarom zo série FM-X. O stabilizáciu bremena vo výške sa postará funkcia ALS, vďaka ktorej je možné pracovať s ďalším nákladom, kým iné bremeno „čaká“, kým sa stabilizuje nosná časť nosníka. Tým sa prestoje pred policovým regálom skracujú až o 80%. A úplnými profíkmi pre úzke uličky a vysoké regály sú regálové zakladače série MX-X. Dokážete pracovať s tovarom na oboch stranách úzkej uličky bez otáčania sa, pričom skladovacia výška je viac ako 18 metrov.

Typ pohonu

Na výber sú klasické dieselové vozíky, LPG alebo elektrické. Odborníci už dnes odporúčajú prevažne tie elektrické, zodpovedne k životnému prostrediu sa môžeme a musíme správať nielen na cestách, ale aj v skladových prevádzkach. Obavy, že elektrický vozík je oproti spaľovaciemu alebo LPG motoru slabý, nie sú na mieste. Vysoký výkon, pohon bez emisií a podstatne nižšie náklady na údržbu elektrického vozíka presvedčia mnohých majiteľov skladov. Okrem základného typu pohonu si vyberáte z dvoch typov batérií – tradičnej olovenej a modernej lítiovej (tzv. Li-Ion batérie). „Lítiová batéria má dlhú životnosť, je ľahko nabíjateľná aj počas pracovného nasadenia, má omnoho jednoduchšiu údržbu ako olovená a náklady na jej kúpu sa z roka na rok znižujú,“ hovorí M. Gejdoš zo STILL. Elektrické vozíky od STILL majú dlhú životnosť a predstavujú najekologickejší a najefektívnejší spôsob prepravy bremien do hmotnosti až 8 ton.

Prostredie skladu

Dôležitým kritériom pri výbere manipulačnej techniky je tiež skladová prevádzka, v ktorej sa bude vozík využívať. Odborníci si všímajú nielen regálové usporiadanie, šírku uličiek, ale aj povrch a vzdialenosti, na ktoré sa bremeno bude prepravovať. Preto je najvhodnejšie, ak posúdi situáciu v sklade expert a navrhne riešenie a typ strojov na mieru. „Pri výbere vozíka treba uvažovať aj nad tým, kde všade by nám ešte vedel pomôcť. Ako bude vyťažený, keď budem mať špičku alebo nejakú sezónu, či to zvládne, kde bude firma napríklad o 5 rokov, aby som nemusel znova meniť vozík, kto bude na ňom jazdiť, kto a ako sa bude o vozík starať a tak ďalej,“ vysvetľuje odborník.
V prípade elektrických vozíkov je podstatné, mať ich kde nabíjať počas pracovnej smeny, preto je dobre vopred zabezpečiť dostatok nabíjacích miest, aby nevznikali zbytočné prestoje. Elektrické vozíky dokážu efektívne pracovať už aj v exteriéri. Aj tam majú porovnateľný výkon s dieselovými, dokonca aj v chladnom počasí. Dôslednou infraštruktúrou skladu, kde pracujú kvalitné výkonné stroje s najmodernejšími technológiami, si dokáže každý majiteľ zabezpečiť plynulý a efektívny chod všetkých procesov.