10.02.2024

Vyberte si paletový vozík, ktorý skutočne využijete

Paletové vozíky sú základným pilierom fungovania skladových či e-commerce prevádzok, obchodných predajní alebo výrobných hál. Sú tak dôležité, že ich výber by mal podliehať podrobnej analýze. Kvalita, dlhá životnosť, ale aj využiteľnosť sú hlavnými atribútmi. Práve využitie vozíka, teda na aký účel bude slúžiť teraz a prípadne aj v budúcnosti, si pri výbere vyžaduje veľkú pozornosť.

Pod pojmom ručne vedený paletový vozík si predstavíme vozík s vidlicami, ktorým premiestňujeme tovar naložený na paletách. Existujú dve základné delenia paletových vozíkov – nízkozdvižné a vysokozdvižné, a potom dva rôzne typy pohonov: manuálny a elektrický.

Nízkozdvižné paletové vozíky

Kompaktné elektrické nízkozdvižné paletové vozíky od STILL rozpohybujú dopravu v sklade bez zdvíhania. Ich presné ovládanie nesklame ani v najužších priestoroch. Vozík s plošinou je jednoznačne najlepší na dlhšie vzdialenosti, v ponuke je ideálny model do každej situácie. Nielen na prepravu tovaru, ale aj na vychystávanie objednávok s nastaviteľnou pracovnou výškou až 760 mm a s rýchlosťou až do 14 km/h.

STILL má v ponuke niekoľko modelov nízkozdvižných vozíkov, ktoré sa vyznačujú intuitívne usporiadanými ovládacími prvkami, vďaka čomu sa vodič sústreďuje výhradne na prepravu nákladu. Hmotnosť bremena môže byť až 3,3 tony. Spoľahlivosť a nenáročné manévrovanie sú hlavné výhody nízkozdvižných vozíkov. Intuitívne riadiace oje Optispeed alebo moderná Li-Ion technológia je špecifická pre vozíky STILL.

Vysokozdvižné paletové vozíky

S vysokozdvižnými paletovými vozíkmi STILL prepravíte až dve tony aj v najužších uličkách. Vďaka vysokej zostatkovej nosnosti navyše zaplníte sklad s maximálnym využitím dostupného priestoru. Disponujú výškou zdvihu až viac ako 5 metrov. Modely s pneumaticky odpruženými plošinami a maximálnou rýchlosťou jazdy až 10 km/h zaručujú rýchlu a bezpečnú prepravu paliet aj na dlhšie vzdialenosti. Tieto elektrické vysokozdvižné vozíky sú nielen rýchle a silné, ale aj mimoriadne inteligentné. V grafe nosnosti napríklad okamžite zistíte, ako vysoko vie paletový vozík zdvihnúť aktuálne bremeno. K dispozícii sú aj inteligentné asistenčné systémy ako regulácia rýchlosti v zákrutách.

Vysokozdvižné paletové vozíky STILL sa postarajú o efektívnu manipuláciu s nákladom v sklade, výrobnej prevádzke, ale aj vo vonkajších priestoroch vďaka ich všestrannému využitiu a maximálnemu výkonu.

Manuálne paletové vozíky

Manuálne paletové vozíky predstavujú pomerne nízku investíciu a preto ich nájdeme dnes takmer v každom sklade. Využívame ich vtedy, keď manipulujeme s ľahším bremenom na skôr kratšie vzdialenosti s dostatočne širokými uličkami. Hodia sa na prácu s priemernou alebo nižšou intenzita ich využitia.

Elektrické nízkozdvižné vozíky sú výbornou alternatívou ku manuálnym paletovým vozíkom. Síce sú cenovo drahšie, ale ich výkonnosť, spoľahlivosť a široká využiteľnosť vás v žiadnom prípade nesklamú. S paletovými vozíkmi na elektrický pohon dokážeme premiestňovať aj veľmi ťažké bremená, bezpečne manipulovať v úzkych uličkách. Rýchlosť ich zdvíhania a spúšťania je efektívnejšia a v neposlednom rade sú jednoduché na obsluhu, šetria námahu operátora, ktorý má väčší komfort a môže sa lepšie sústrediť na svoju prácu.

Výber podľa ďalších kritérií

Poďme si bližšie špecifikovať, ako si čo najkvalifikovanejšie vyberať paletový vozík. Najskôr odporúčame položiť si niekoľko zásadných otázok:

• Aký veľký a ťažký náklad sa bude prenášať?
  • V akých priestorov sa bude s bremenom manipulovať?
  • Do akej výšky je potrebné dvíhať náklad?
  • Ako často sa bude vozík používať?

Nosnosť vozíka

Pri výbere paletového vozíka sa ako na prvé zamerajte na typ a nosnosť bremena, s ktorým potrebujete manipulovať. Môže ísť o rozmanité predmety uložené na paletách, ktoré majú rôznu váhu. Základom je vedieť, či tieto bremená vážia do tisíc kilogramov alebo viac. Pri nižšej váhe a menšom objeme vám môže stačiť aj menší paletový vozík. Pri preprave väčšieho množstva tovaru naraz sú však už skvelým pomocníkom dvojpaletové vysokozdvižné vozíky, ktoré bez problémov prepravia až 2 až 3 tony. Platí tu zásada, že čím ťažšie bremeno ideme prevážať, tým viac nám pomôže elektrický pohon vozíka.

Priestor

Priestor a povrch sú taktiež zásadnými kritériami. Platí, že v stiesnených priestoroch sú vhodnejšie paletové vozíky na elektrický pohon, vhodnejšie sú tiež do hál alebo exteriéru s nerovnými povrchmi. Aj v príliš úzkych uličkách sa lepšie a bezpečnejšie pracuje s tými elektrickými.

Vidlice

Na pozdĺžne nakladanie europaliet (1200 x 800) sa odporúča dĺžka vidlíc 1 150 až 1 200 mm, prípadne 1 000 mm. Tieto dĺžky zabezpečujú, aby vidlice nevyčnievali mimo palety a aby paleta bezpečne držala. STILL má štandardne v ponuke dĺžky vidlice od 800 až do 1 150 mm. Na požiadanie je možné dodať aj dlhú verziu vidlíc 1 500, 1 800, 2 300 alebo 2 500 až do 3 m. Prípadne si vie zákazník navoliť dĺžku vidlíc podľa svojej špecifikácie na mieru. Šírku si vyberáte z troch rozmerov – 520, 540 a 560 mm.

Kolesá

Zákazník si vyberá materiál prevedenia riadiacich a nosných kolies podľa povrchu podlahy vo svojej prevádzke. K dispozícii sú prevedenia Nylon, Polyuretán, Guma.

Riadiace kolesá:

Nylon / Nylon

Kolesá sa veľmi ľahko otáčajú, sú veľmi tvrdé a odolné proti oteru, vhodné pre hladké podlahy. Vyvíjajú vyšší hluk pri jazde, ale nezafarbia podlahu. Vyžadované sú v potravinárskom priemysle.

Polyuretán/ Polyuretán

Kolesá sú vhodné pre nekĺzavé povrchy, jazda je tichšia než u nylónových kolies. Zaisťujú bezpečný transport na rampách alebo na hladkých povrchoch. Polyuretánové kolesá sú univerzálnou voľbou.

Polyuretán / Guma

Kolesá by nemali byť používané pre ťažké náklady vďaka svojej mäkkosti. Naopak sú veľmi vhodné pre povrchy hrubé alebo tam, kde sa vyžaduje menej hluku. Nevýhodou je možnosť vzniku stôp na podlahe.

Na požiadanie vieme dodať aj neznačiace prevedenie.

Nosné kolesá

Jednoduché (Single)

Pri manipulácii naprieč paletu a prechádzaní cez dosky/ nerovnosti.

Dvojité ( Tandem)

Pri manipulácii s vozíkom aj na hranu svojej nosnosti. Pre ťažšie bremená vyššej hmotnosti

Výška zdvihu

Ako vysoko potrebuje zdvíhať bremená? Je to taktiež základná otázka pri výbere manipulačného vozíka do skladovej prevádzky. Vysokozdvižné paletové vozíky STILL dokážu prepravovať bremená s váhou do 2 ton do skladovacej výšky 5 m.

Obsluha vozíka

V súčasnosti si už viete zvoliť z niekoľkých typov obsluhy paletového vozíka. Výber opäť závisí najmä od frekvencie používania paletového vozíka a vzdialenosti prepravy z bodu A do bodu B. Pri dlhších vzdialenostiach odporúčame prevedenie s plošinou na státie alebo so sedadlom pre vodiča.