08.02.2022

Tu sa dozviete, ako „Dávid a Goliáš“ spolu efektívne pracujú v sklade

Spoločnosť STILL predstavuje na veľtrhu LogiMAT novú radu vozíkov AMR ACH.

Hamburg, 08. februára 2022 - Spoločnosť STILL po prvýkrát predstaví svoju novú radu vozíkov ACH širokej verejnosti na veľtrhu LogiMAT v Stuttgarte od 31. mája do 2. júna 2022 v hale 10, v stánku B41/B51. V realistickom scenári použitia bude hamburský špecialista na intralogistiku demonštrovať, ako môžu všestranné a flexibilné autonómne mobilné roboty (AMR) fungovať v symbióze s automatizovanými vertikálnymi vozíkmi, ako sú napríklad vysokozdvižné vozíky alebo vozíky s úzkymi uličkami. Výsledok: nová forma modernej deľby práce, ktorá pozdvihne prepravné procesy v skladoch alebo vo výrobe na úplne novú úroveň.

Spoločnosť STILL uviedla v januári na trh svoje nové vozíky AMR v troch verziách – s nosnosťou od 600 do 1500 kg.

Počas medzinárodnej výstavy bude spoločnosť STILL predvádzať procesy, ktoré prebiehajú týmto alebo veľmi podobným spôsobom každý deň takmer v každom sklade alebo vo výrobnej hale: Vyzdvihnutie polotovarov zo skladu s vysokými regálmi, ich preprava na ďalšie spracovanie, ich následný návrat do skladu s vysokými regálmi a konečné uskladnenie hotových výrobkov. Všetky procesy, ktoré boli v minulosti časovo a/alebo pracovne veľmi náročné, môžu byť teraz vďaka optimalizovaným pracovným postupom oveľa hospodárnejšie a efektívnejšie. „Túto optimalizáciu procesov dosahujeme prostredníctvom novej formy deľby práce, v ktorej každý stroj preberá presne tie úlohy, na ktoré bol optimalizovaný. Automatizovaný vertikálny vozík ukladá alebo vyberá tovar v sklade s vysokými regálmi a naše nové automatizované mobilné roboty sa starajú o horizontálnu prepravu. Vďaka svojim veľmi kompaktným rozmerom sú oveľa manévrovateľnejšie v sklade alebo na výrobnej ploche, a preto sa ľahko dostanú takmer na akékoľvek miesto vo výrobe - až k výrobnému pracovníkovi na výrobnej linke,“ vysvetľuje Torsten Wiecker, viceprezident pre riadenie značky STILL EMEA.

Nová rada vozíkov ACH od spoločnosti STILL

Spoločnosť STILL uviedla v januári 2022 na trh nové vozíky AMR v troch verziách. Model ACH 06 s nosnosťou 600 kg a rozmermi 956 x 730 x 240 mm je vhodný najmä na automatizovanú prepravu ľahšieho tovaru. Dokáže vyzdvihnúť alebo umiestniť tovar až do podjazdovej výšky 270 mm. Po naložení dosahuje malé verzia rýchlosť jazdy 1,5m/s.
Stredne veľká verzia ACH 10 má rozmery 1182 × 832 × 260 mm a dokáže prepravovať náklad s hmotnosťou 1 000 kg. Ak potrebujete automaticky prepravovať ešte ťažší náklad, môžete si vybrať model ACH 15. Najvýkonnejší z troch modelov má tiež rozmery 1182 x 832 x 260 mm a je určený na prepravu nákladu do 1 500 kg. Výška nakladania a vykladania ACH 10 aj ACH 15 je 290 mm. Pri zaťažení dosahujú oba väčšie varianty rýchlosť až 1,2 m/s. Dostupná nakladacia plocha pre ACH 06 je 900 × 900 mm. Ostatné dva modely majú nakladaciu plošinu s rozmermi 1200 x 1200 mm.

Všetky tri modely sú poháňané lítiovo-iónovou batériou. Tú možno veľmi pohodlne nabíjať prostredníctvom nabíjacej stanice, ktorá je súčasťou systému. Vozíky sa podľa potreby automaticky pristavia k stanici.

Početné možnosti použitia

Vďaka týmto vlastnostiam sú systémy STILL AMR ideálnym riešením pre automatizovanú horizontálnu prepravu tovaru. Vďaka najmodernejšej senzorovej technológii sa inovatívna rada ACH pohybuje v sklade nezávisle, aktívne a bezpečne - dokonca aj v zmiešanej prevádzke s ľuďmi a inými priemyselnými vozíkmi.

Vozíky prepravujú na svojich plošinách veľké množstvo rôznych nosičov nákladu a dajú sa prispôsobiť širokému spektru prekladacích miest. V závislosti od požiadaviek pracuje AMR samostatne alebo prostredníctvom pripojenia k rôznym softvérovým systémom prevádzkovateľov.

Vozíky AMR vynikajú aj z hľadiska ochrany životného prostredia. Vďaka ich výrazne nižšej vlastnej hmotnosti v porovnaní s klasickými automatizovanými skladovými riešeniami sa citeľne znižuje ich spotreba energie. Okrem toho sú ich obstarávacie, prevádzkové a údržbové náklady veľmi nízke. Preto sa dajú veľmi úsporne integrovať do existujúcich prostredí a systémov. V kombinácii s dobrou škálovateľnosťou a ich vysokým bezpečnostným štandardom ponúka rada ACH atraktívny vstup do automatizácie mnohým odvetviam, napr. v oblasti zásobovania dielmi pre výrobu, automobilového priemyslu, logistiky, zdravotníckej výroby, výroby odevov alebo elektroniky či e-commerce.