12.02.2020

Od inteligentných vozíkov k plne automatizovaným logistickým procesom

Riadime automatizované vozíky” – Inteligentná automatizácia materiálových tokov s radom produktov STILL iGo

Hamburg, 12. februára 2020 – Čoraz viac spoločností sa v rámci svojej intralogistiky začalo zaoberať témou automatizácie. Dôvodmi sú potreba zvýšiť efektivitu a reštrukturalizáciu procesov či nedostatok pracovníkov skladu. Výsledkom je, že rozsah a trh automatizovaných intralogistických riešení neustále rastie. Nie každá technicky zložitá inovácia je však z ekonomického hľadiska vhodná pre každú úlohu. STILL pomáha spoločnostiam vyhnúť sa strate v bludisku zložitých priemyselných ponúk 4.0 a sprevádza ich krok za krokom od potenciálnej analýzy až po vývoj a implementáciu koncepcie.

STILL je so svojimi 100-ročnými skúsenosťami v oblasti intralogistiky a elektrických vozíkov a s 30-ročnou automatizáciou odborným partnerom pre intralogistické automatizačné projekty. Odborníci STILL pre každého zákazníka vyvinú riešenie individuálne prispôsobené spoločnosti. To siaha od optimalizácie procesov a plánovania skladov až po automatizačné poradenstvo. Stupeň automatizácie je určený procesmi zákazníka. Pre tento účel sa najprv analyzuje potenciál a potom sa v úzkej spolupráci so zákazníkom určí príslušná úroveň automatizácie. Potom sa uskutoční postupný proces - manuálny, poloautomatický, plne automatický - v závislosti od toho, čo je v danom prípade najvhodnejšie.

„Spolu s našimi zákazníkmi analyzujeme tok materiálu a určujeme požiadavky a všeobecné podmienky, aby sme pre nich našli najlepšiu technológiu a správnu úroveň automatizácie. Tu je veľmi dôležité, aby riešenie zodpovedalo obchodným procesom a budúcim požiadavkám intralogistiky. Okrem širokého portfólia klasických priemyselných nákladných vozíkov STILL, podporných asistenčných systémov a autonómnych a automatizovaných vozíkov ponúkame kompletné systémové riešenie vrátane plánovania, projektovania, všetkých potrebných komponentov, implementácie a individuálnych servisných konceptov,“ vysvetľuje Noë van Bergen, vedúci automatizovaných riešení v spoločnosti STILL GmbH.

Postupná implementácia budúcich riešení

Ako prvý krok k automatizácii ponúka STILL pre svoje priemyselné nákladné vozíky širokú škálu asistenčných systémov vodiča a funkcií. Jednotlivé úlohy sa prevádzajú z vodiča na asistenčný systém vodiča s cieľom zlepšiť bezpečnosť a jazdné vlastnosti, ako aj odbremeniť vodiča. Príkladom toho je navigačný systém STILL iGo Pilot, ktorý vozík automaticky nasmeruje na predtým zadaný cieľ alebo na cieľ prenesený zo systému riadenia skladu, len čo je aktivovaná riadiaca páka. Systém je užitočný najmä v skladoch s úzkou uličkou do skladovacích výšok 18 metrov. Pre maximálnu produktivitu sa vozík s úzkou uličkou automaticky naviguje na požadovanú paletu ideálnou cestou.

Ďalším medzistupňom k plne automatizovaným procesom je autonómny asistent. Individuálne, flexibilné zariadenia, ktoré podporujú používateľa v tom, čo robí stále najlepšie, napríklad pri vychystávaní počas vychystávania. Príkladom je STILL OPX iGo neo. Vychystávací vozík, ktorý ľahko nájde cestu okolo akejkoľvek topológie skladu, komunikuje s operátorom a sleduje ho na každom kroku. Integrácia do softvérových systémov zákazníka nie je nevyhnutná. To z neho robí samostatný a autonómny systém.

Najvyššiu úroveň automatizácie STILL tvoria plne automatizované priemyselné vozíky ako automatizované systémy riadených vozíkov (AGV), pomocou ktorých je možné automatizovať všetky procesy materiálových tokov od príjmu tovaru, skladovania, vyrovnávacej pamäte, vychystávania objednávok, výroby a likvidácie, až po výdaj tovaru. Rad systémov iGo ponúkaný spoločnosťou STILL kombinuje širokú škálu automatizovaných štandardných vozíkov a rôzne moderné typy navigácie a ponúka riešenia šité na mieru pre akúkoľvek architektúru skladu. Softvér iGo sa stará o riadenie vozíka a reguláciu premávky, zaisťuje efektívne využitie vozového parku a monitoruje všetky úrovne nabitia batérie. Najmodernejšie navigačné technológie umožňujú bezpečný a nezávislý pohyb vozíkov v sklade. Vybavenie vozíkov systémami na ochranu chodcov a vhodnou technológiou snímačov zaručuje maximálnu bezpečnosť a zaisťuje presné rozpoznanie paliet. Vďaka priemyselnej výrobe automatizovaných sériových vozíkov a štandardizovaných automatizačných súprav s identickými komponentmi, ovládacími prvkami a rozhraniami, ktoré premieňajú sériové vozíky na AGV v čo najkratšom čase, je možné projekty automatizácie rýchlo implementovať.

So štatistikami iGo spoločnosť STILL okrem toho ponúka cloudový nástroj na vyhodnotenie dostupných údajov, ktorý filtruje korelácie z množstva procesných informácií zozbieraných počas niekoľkých mesiacov a odvodzuje konkrétne odporúčania pre kroky, ako optimalizovať dostupnosť a výkonnosť vášho systému. Štatistiky iGo využívajú princíp strojového učenia na zlepšenie výkonu systému. Všetky údaje zhromaždené kontrolným systémom AGV sa po dlhú dobu nahrávajú do cloudu na analýzu a sú prístupné online prostredníctvom šifrovaného webového portálu. Na základe tejto histórie údajov softvér rozpoznáva štruktúry, počíta pravdepodobnosti a umožňuje vykonať proaktívne kroky - napríklad v súvislosti s plánovaním údržby alebo opráv.

Noë van Bergen: „Automatizáciu vozíkov robíme prístupnou a výhodnou pre všetkých našich zákazníkov STILL. Na veľtrhu v Hannoveri predstavíme náš kompletný sortiment automatizovaných sériových nákladných vozíkov pod heslom „Jazdíme automatickými vozíkmi.“

Návštevníci sa môžu tešiť aj na ďalšiu globálnu inováciu v oblasti elektrických vysokozdvižných vozíkov, ktorá sa na veľtrhu predstaví po prvýkrát. Záujemcovia nájdu STILL na veľtrhu v Hannoveri od 20. do 24. apríla 2020 v hale 2, stánok C22.