05.11.2021

Flexibilný pomocník pre úzke uličky

STILL dopĺňa svoju produktovú paletu o nový regálový vozík NXV do úzkych uličiek


Hamburg, 1. júla 2021 – Nový vozík STILL NXV zaručuje komfortné, bezpečné a rýchle skladovacie procesy. Svoje silné stránky prejaví regálový vozík (man-down) predovšetkým vo vysokých a úzkych skladových uličkách. Pri výškach zaskladňovania až 13,8 metra pomáhajú aktívna stabilizácia bremena a kamera na vidliciach k zamedzeniu vzniku škôd nabehnutím na regál. Systém uľahčujúci polohovanie pomáha zvýšiť bezpečnosť a rýchlosť pri nakladaní nákladových jednotiek.

Prvým testovaním prešiel nový vozík v rámci praktickej štúdie v spoločnosti Bad Heilbruner GmbH & Co. KG bravúrne. Výrobca liečivých čajov z Horného Bavorska bol novým vysokozdvižným vozíkom taký nadšený, že hneď jeden objednal. Testovacích vodičov presvedčili najmä ergonomické prvky vozíka. Vďaka rade detailov, ako sú ergonomické sedadlo vodiča s naklonením dodávaným na prianie, proporcionálne nastavovanie sedadla a podlahovej dosky alebo možnosť prispôsobenia všetkých ovládacích prvkov potrebám vodiča, príp. vodičky, je vozík nielen veľmi bezpečný a pohodlný, ale je zabezpečený aj výborný výhľad na hroty vidlíc. V kombinácii s joystickom 4Plus možno vozík ovládať veľmi jemne, čím sa výrazne zvyšuje výkon prekládky.

Kamera a pomôcky pre polohovanie zabezpečujú bezpečnosť

Pri nakladaní nákladových jednotiek uľahčuje nový krížový laser bezpečné a rýchle polohovanie vidlíc do správnej výšky a na stred nákladovej jednotky. Obraz kamery namontovanej na vnútornej strane vidlíc sa prenáša na monitor vodiča a poskytuje optimálny výhľad na nakladanie bremena. V kombinácii s aktívnou stabilizáciou bremena sa aj vo veľkých výškach efektívne zabraňuje škodám kvôli nábehom na prekážku, poškodeniu tovaru a ohrozeniu osôb padajúcimi bremenami. Na prianie dodávaný polohovací laser na zdvíhacom zariadení pomáha pri nabehnutí k správnej polohe v regále v horizontálnom smere. Keď laserový ukazovateľ dosiahne príslušnú značku, vidlice sú v správnej polohe. S podporou kamery na vidliciach sa bremeno zdvihne rýchlo a bez problémov do požadovanej výšky zdvihu.

Variabilné uchopenie bremien otočnými výsuvnými vidlicami
Otočné výsuvné vidlice vozíka NXV sú vhodné k nakladaniu takmer všetkých paliet a umožňujú tiež prekládku nákladových jednotiek na manipulačnú techniku. Vďaka veľmi malým rozmerom otočných výsuvných vidlíc možno optimálne využiť takmer každé miesto v sklade s vysokými regálmi. Palety je tak možné jemne a potichu uchopiť na pravej aj ľavej strane uličky bez toho, aby sa vozík NXV musel otáčať. Spolu s aktívnou stabilizáciou bremena je možné s otočným výsuvným mechanizmom zaskladňovať a vyskladňovať komfortnejšie, rýchlejšie a presnejšie. Citeľné uľahčenie práce prináša tiež automatický cyklus vidlíc, teda automatické vysunutie, odloženie a vytiahnutie otočných výsuvných vidlíc stlačením tlačidla.

Možnosť poloautomatického nabehnutia k regálovej priehradke

Technické predpoklady vozíka NXV sa naplno využijú až vďaka koncepcii vozíka OptiSpeed, príp. iGo pilot navigation interface. Vozík NXV pritom komunikuje so systémami správy skladu a prepája procesy v sklade do inteligentného komplexného celku. Keď vodič alebo vodička dostane zákazku na prepravu, pozná vozík nasledujúce skladové miesto vo vysokom regáli, do ktorého musí ísť. Vozík tým samostatne nájde cestu skladovým uličkami – vďaka tomu je vylúčené nesprávne zaskladnenie.

Lítiovo-iónová technológia zvyšuje disponibilitu

Vozík NXV je efektívny a kompaktný energetický paket, ktorý vďaka lítiovo-iónovej technológii presvedčí aj vysokou disponibilitou. Pretože nie je potrebná výmena batérie a sú možné veľmi krátke doby nabíjania – všade tam, kde je k dispozícii zásuvka – je zaručené flexibilné nasadenie. Spolu s dlhou životnosťou bezúdržbovej lítiovo-iónovej batérie sa dosahuje výrazné zníženie prevádzkových nákladov a emisií CO2. Okrem toho sa vďaka väčšej kapacite batérie (v porovnaní s olovenou batériou s kvapalným elektrolytom) zvyšuje disponibilita vozíka.

Možné prispôsobenie vozíka potrebám zákazníka

Žiadne dva sklady s vysokými regálmi, ako je známe, nie sú rovnaké, preto je vhodné prispôsobiť vozík potrebám zákazníka: napríklad s ohľadom na prepravované bremená, plánovaný výkon prekládky alebo na možný rast firmy. Regálové vozíky STILL možno vďaka modulárnej konštrukcii cielene konfigurovať podľa potrieb zákazníka. Využívajú sa pritom rôzne priestory batérií a zdvíhacích zariadení a teleskopické alebo otočné výsuvné vidlice. Platí to aj pre nový vozík NXV. Vďaka rozšíriteľným rozmerom je veľmi flexibilne použiteľný aj v najtesnejších priestoroch s bremenami do 1,5 tony.