12.10.2023

Dôraz na udržateľnosť: STILL každoročne obnoví 8-tisíc vozíkov

Už 35 rokov repasujú jazdené vozíky

Bratislava/Hamburg, 12. október 2023 – Pridaná hodnota vo výrobe, jazdené vozíky vo vynikajúcej kvalite, udržateľnosť a cirkularita – to sú témy, ktorým sa venuje značná pozornosť vo všetkých priemyselných odvetviach. Pre spoločnosť STILL, nemeckého experta na intralogistiku, sú riešenia orientované na zákazníka a vysoká miera zodpovednosti za zdroje samozrejmosťou už 35 rokov. STILL každoročne aj so svojimi štyrmi centrami pre repasovanie v Európe vdýchne nový život približne 8 000 priemyselným vozíkom. A tento trend má stúpajúcu tendenciu.

Profesionálne zrepasovaný vysokozdvižný vozík sa na prvý pohľad nedá rozoznať od úplne nového vozíka. Rozdiel nie je badateľný ani pri záťažovom teste. Trh s jazdenou manipulačnou technikou sa výrazne rozrastá. Pribúdajú firmy, pre ktoré je kúpa už používaného vozíka najvhodnejším riešením. Okrem finančného hľadiska čoraz častejšie vstupujú do rozhodovania aspekty ako dostupnosť, udržateľnosť, zodpovednosť za zdroje a znižovanie vlastnej produkcie CO2. Popri ekologických energetických pohonoch, recyklácii a cirkularite je repasovanie starších vozíkov a ich opätovné využitie jednou z hlavných perspektívnych koncepcií v logistike.

35 rokov skúseností a rozširujúca sa sieť renovačných centier

Už koncom 80. rokov minulého storočia začala spoločnosť STILL vykonávať generálne opravy ojazdených vozíkov na základe jednotných noriem kvality a ponúkať ich zákazníkom. Začala tiež budovať vlastnú sieť centier pre repasovanie, prvé vzniklo v roku 2008 v závode Stuhr pri Brémach, v roku 2014 nasledovalo ďalšie v poľskej Rokietnici a v roku 2017 v Lainate pri Miláne. Nedávno otvorilo svoje brány štvrté renovačné centrum v tureckom Çerkezköy. Každoročne sa opraví a vráti do predaja až 8 000 kusov manipulačnej techniky. V rámci celej Európy si zákazníci môžu vyberať z približne 25 000 kusov jazdenej a následne repasovanej techniky, ktorá je v najvyššej kvalite a rýchlo dostupná - dokonca aj online.


Inteligentná alternatíva: Riešenia na mieru s jazdenými vozíkmi

Posledné roky sekundárny trh s vysokozdvižnými vozíkmi a skladovou technikou neustále rastie. Do istej miery je to aj pre rozširujúci sa trh s lízingami, no narastá aj samotný dopyt.

„Nie je to prekvapivé, keďže z ekonomického aj ekologického hľadiska má nákup použitej a repasovanej techniky zmysel pre čoraz viac našich zákazníkov. Aj pri zánovných vozíkoch vie spoločnosť STILL ponúknuť zákazníkom riešenie na mieru,“ hovorí Andrej Král, vedúci prenájmu a predaja jazdenej techniky STILL Slovensko.

Vďaka dlhoročným skúsenostiam, prepracovaným procesom a starostlivo naplánovanej renovácii v centrách po Európe dokáže STILL držať tempo aj v tejto oblasti intralogistiky a je pre svojich zákazníkov spoľahlivým partnerom.

Dôvody, prečo si zákazníci spoločnosti STILL vyberajú jazdené vozíky, sú rôzne. Väčšinou ide o malé a stredne veľké firmy s priemerne náročnými prepravnými úlohami a bežným prevádzkovým časom vysokozdvižných vozíkov, ktoré však majú vysoké nároky na kvalitu a servis. Pri kúpe repasovaného vozíka STILL profitujete nielen z garantovanej kvality výrobcu, ale aj z komplexného a kvalifikovaného servisu spoločnosti STILL - za atraktívnu cenu a s okamžitou dostupnosťou.

Popri stredných a menších firmách sa čoraz viac zaujímajú o jazdenú manipulačnú techniku aj zákazníci s veľkými vozovými parkami a intenzívnou prevádzkou. Najmä pri prepravných úlohách, ktoré nezahŕňajú nepretržitú prevádzku, ako je napríklad nakladanie a vykladanie nákladných vozidiel, sú dobre využiteľné práve jazdené vozíky. „Zmiešané flotily nových a repasovaných prémiových vozíkov sú pre mnohých našich zákazníkov atraktívnym spôsobom ako inteligentne spojiť efektívnosť a zodpovednosť - úplne bez kompromisov na jednej či druhej strane,“ vysvetľuje Andrej Kráľ zo STILL Slovensko.

Kvalita a servis: nevyhnutnosť aj na trhu s jazdenými vozíkmit

Nevyhnutným predpokladom úspešného podnikania s použitým vybavením je vysoká kvalita renovovaných vozíkov a komplexný servis na úrovni nového vybavenia. Z tohto dôvodu má STILL zavedený už od roku 2003 jednotný celoeurópsky systém klasifikácie pre svoje použité zariadenia. Vozíky radí podľa kritérií technológie, záruky, vzhľadu, veku a stavu batérie do kategórií bronz, striebro a zlato a definuje príslušnú renováciu v súlade so štandardizovanými procesmi. „Pre mnohých našich potenciálnych zákazníkov na sekundárnom trhu predstavuje strieborná kategória ideálnu rovnováhu medzi vysokým štandardom kvality a citeľnými finančnými úsporami,“ približuje kategorizáciu špecialista STILL. Vozík v tejto klasifikácii bol kompletne technicky otestovaný a zrepasovaný originálnymi dielmi STILL, vyčistený, opravený aj vizuálne a čerstvo nalakovaný.

STILL po renovácii garantuje v striebornej kategórii minimálne 70-percentnú kapacitu batérie. Zákazníci sa môžu spoľahnúť na prvotriednu kvalitu aj pri servise jazdených vysokozdvižných vozíkov. Aj na túto manipulačnú techniku sa vzťahuje celý rozsah štandardného servisu STILL - od dostupnosti náhradných dielov až po cykly preventívnej údržby.