02.05.2024

Bezpečnosť v sklade na prvom mieste. STILL prináša spoľahlivé a moderné riešenia na mieru

V skladoch a výrobných prevádzkach môže dochádzať k vážnym kolíziám a nehodám. Často pre zlyhanie ľudského faktora. Preto by mala byť bezpečnosť vždy na prvom mieste. Spoločnosť STILL dlhodobo prináša efektívne bezpečnostné inovácie, vďaka ktorým sa darí výrazne eliminovať rôzne typy nehôd.

Antikolízny systém od spoločnosti STILL SR.

Existuje mnoho príčin, kedy dôjde k nejakým chybám – nesústredenosť, nesprávne vyhodnotenie situácie, ako aj faktory z okolitého prostredia, na ktoré vodič nedokáže reagovať správne alebo dostatočne rýchlo. Inteligentné bezpečnostné asistenčné systémy STILL nielen nepretržite monitorujú okolie a dokážu usmerňovať vodičov, ale tiež aktívne pristupujú k špecifickým situáciám a maximalizujú bezpečnosť v skladoch a prevádzkach.

Anti-kolízny systém zabraňuje nehodám

Zrážky medzi chodcami a priemyselnými vozíkmi môžu končiť vážnymi zraneniami. Zdvíhacie zariadenia a manipulácia s bremenami boli podľa správy Národného inšpektorátu práce v roku 2020 príčinou viac ako 6 percent všetkých závažných pracovných úrazov s následkom smrti na Slovensku. V mnohých prípadoch ide o zlyhania šoféra stroja, ktorým by mohli zabrániť bezpečnostné opatrenia. Značka STILL ponúka ako súčasť svojej manipulačnej techniky napríklad antikolízny systém Still SHIELD, ktorý účinne zabraňuje nehodám a zvyšuje celkovú bezpečnosť.
Vysokozdvižný vozík s týmto systémom dokáže autonómne vyhodnotiť hroziacu kolíziu a ihneď spomalí. „Rýchlosť zníži aj vtedy, ak zachytí človeka, ktorý sa pohybuje v blízkosti vozíka, pričom môže hroziť nebezpečenstvo zrážky. Taktiež je možné vopred nastaviť zníženie rýchlosti pre zóny so zvýšeným pohybom osôb,“ hovorí Miroslav Štefkovič, špecialista STILL Slovensko. Systém je použiteľný ako vo vnútorných priestoroch, tak aj v exteriéri, pričom sa dá prednastaviť na pohyb manipulačnej techniky aj ovládanie elektronických prvkov ako dvere a brány.

Modré výstražné svetlo STILL SafetyLight 4plus na technike STILL výrazne zvyšuje bezpečnosť práce v oblastiach, ktoré sú neprehľadné alebo plné zákrut. Modré svetelné body sa premietajú približne 5 m pred a za vozidlom a upozornia ľudí na blížiace sa vozidlo, aby sa predišlo hroziacim kolíziám.

Neuro kamera ochráni ľudí

Kamera, ktorá varuje pred kolíziou s ľuďmi a pri tom zbytočne neupozorňuje na iné predmety. Takto účinne pomáha predchádzať zrážke najmä v neprehľadných jazdných situáciách. „Neuro kamera je vynikajúca v tom, že dokáže v reálnom čase odlíšiť ľudí od inej prekážky a varovať vodiča v prípade nebezpečenstva, a to dokonca v niekoľkých fázach,“ vysvetľuje M. Štefkovič zo STILL.

K neuro kamere sa dá pripojiť asistenčný systém na báze umelej inteligencie určený pre pešo sa presúvajúcich pracovníkov skladu. S detekčnou zónou až 12 metrov signalizuje pohyb chodca v rôznych etapách. Dokonca sa dá rozšíriť aj na automatické obmedzenie rýchlosti vysokozdvižného vozíka.

Kamera je vyrobená v industriálnom prevedení s pevným hliníkovým puzdrom a spĺňa náročné štandardy triedy ochrany IP69. Je obzvlášť odolná voči vode a prachu, znesie aj čistenie vysokotlakovým čističom a jej prevádzková teplota je od mínus 20 do plus 70 stupňov Celzia.

Signalizácia výškových prekážok

Bezpečnostná signalizačná bariéra (BUSBAR) od značky STILL upozorňuje na hroziace kolízie manipulačnej techniky s automatickými bránami či inými výškovými prekážkami. Na nadmernosť nákladu vodiča upozorní svetelná aj zvuková signalizácia. Súčasťou zvukovej bariéry sú LED pixelové diódy, ktoré blikajú na červeno, inteligentný senzor nárazu je odolný voči falošným poplachom a prípadným nárazom vetra v exteriéri, životnosť batérie je pri klasickej prevádzke 2 roky. Bariéra bezchybne funguje v priestoroch s rozmedzím od +5°C do +50°C. Zvukový signál je zabezpečení sirénou, ktorej tón je certifikovaným pre oblasť priemyslu a výroby.

Podlahové značenie

Predísť nehodám na pracovisku pomáha aj svetelné značenie STILL Vizualizácia. Vďaka LED technológii poskytuje zvýšenú ochranu chodcov a manipulačnej techniky. LED technológia so sebou prináša oproti klasickému značeniu náterom alebo polepom hneď niekoľko výhod, dokáže nasvietiť bezpečnostnú zónu okolo zaveseného bremena a eliminovať takzvanú prevádzkovú slepotu.

Navyše svetelné značenie STILL ponúka diverzifikovaný súbor symbolov rôznej farby, tvarov a veľkosti. STILL Vizualizácia disponuje troma typmi nasvietenia a aktivácie – fixným svietením (svietenie 24/7), pulzáciou bezpečnostných symbolov a aktiváciou na pohyb chodca či manipulačnej techniky.

Aj zrkadlá sú podstatné

Medzi ďalšie dôležité a v praxi veľmi nápomocné patria aj riešenia ako bezpečnostná kľučka a parabolické zrkadlá. Červené blikajúce svetlo bezpečnostnej kľučky signalizuje priblíženie ľudskej ruky k rukoväti na opačnej strane – toto včasné varovanie taktiež dokáže účinne predísť nehode.

Parabolické zrkadlá sú vyrobené z ľahkého akrylátu alebo polykarbonátu, majú veľmi nízku hmotnosť a jednoducho sa montujú. Vďaka akrylátu majú zrkadlá odolnosť zhruba o 70 % vyššiu oproti skleným zrkadlám a polykarbonátové sú prakticky nerozbitné, preto sú vhodné pre vozíky, ktoré sa pohybujú v náročnejšom prostredí. „Hlavnou výhodou týchto parabolických odolných zrkadiel je eliminovanie tzv. prevádzkovej slepoty,“ hovorí odborník zo spoločnosti STILL.

Bezpečnosť v sklade je mimoriadne dôležitá nielen ako súčasť manipulačnej techniky, ale aj vo forme bezpečnostných zábran. Tie môžu byť rôznej kvality. Napríklad flexibilné zábrany zo špeciálnych polyetylénových zmesí dokážu pohlcovať aj nárazy, pri ktorých klasické kovové nevydržia a zlomia sa. Spolu s penovými profilmi, ktoré sa postarajú u nebezpečné rohy či výčnelky na rôznych miestach prevádzky, kam sa klasické zábrany nezmestia, sa dá vyskladať čo najbezpečnejšia prevádzka pre ľudí i pracovnú techniku.

STILL vyriešil bezpečnosť v tuneli

STILL dokáže na mieru vyriešiť každý bezpečnostný problém v rôznych druhoch skladov a výrobných hál. Napríklad v prevádzke spoločnosti Danfoss Power Solutions bolo potrebné eliminovať riziko stretu techniky s človekom v desaťmetrovom nepriehľadnom tuneli. Odborníci STILL navrhli riešenie s mikrovlnnými senzormi, ktoré snímajú vozíky, umožňujú LED projekciu a tiež inštaláciu semaforu, ktorý signalizuje, či je možné prejsť tunelom. Pre celkovú bezpečnosť museli špecialisti STILL pracovať s rôznymi scenármi správania ľudí a techniky v tuneli a modernými bezpečnostnými prvkami vybavili aj manipulačnú techniku. „Vozíky sme vybavili tagmi, ktoré umožnia aktivovanie asistenčných prvkov, ako: zonácia rýchlosti, kedy sa automaticky upraví rýchlosť bez toho aby to urobil vodič, spomaľovanie vozíkov alebo tiež automaticky sa otvárajúce brány,“ približuje M. Štefkovič. Vozíky sú ďalej vybavené doplnkovým bezpečnostným osvetlením Blue Spot, ktoré v smere jazdy opticky upozorňuje, že sa vozík približuje.

Bezpečnostné riešenia od spoločnosti STILL vrátane manipulačnej techniky sú spoľahlivou voľbou. Špecialisti s dlhoročnými skúsenosťami navrhnú riešenia na mieru v rámci WMS aj manipulačnej techniky v každej prevádzke.

STILL – silný partner pre vašu intralogistiku www.still.sk