FAQ

Frequently Asked Questions (FAQ)

Všetky odpovede na otázky týkajúce sa manipulácie s materiálom, ktoré potrebujete. Objavte našu sekciu Často kladené otázky a kontaktujte nás, ak nemôžete nájsť to, čo hľadáte. Prajeme príjemné čítanie!

Krátkodobý a dlhodobý prenájom, kúpa nového alebo použitého vozíka... aké je najlepšie riešenie pre moju prevádzku?

Kúpa vám prostredníctvom výberu všetkých možností doplnkov,umožní vlastniť zariadenie, ktoré potrebujete pre svoje konkrétne použitie. Dlhodobý prenájom umožňuje bezproblémovú transakciu a investíciu a zároveň vás oslobodzuje od údržby, zatiaľ čo krátkodobý prenájom vám poskytuje väčšiu flexibilitu, keď ju najviac potrebujete (napr. v čase špičky alebo sezónnej činnosti).

Musím zabezpečiť školenie na používanie ručných paletových vozíkov?

Ručné paletové vozíky, resp. ich obsluha, sú zodpovedné za mnohé nehody na pracovisku. Požiadavky na školenie by sa nemali podceňovať.
Nariadenie 9 predpisov o poskytovaní a používaní pracovných prostriedkov z roku 1998 (PUWER 98) jasne stanovuje, že zamestnávateľ musí zabezpečiť primerané školenie pre všetky osoby, ktoré používajú pracovné prostriedky. To zahŕňa školenie o tom, ako sa má zariadenie používať, o súvisiacich rizikách a o bezpečnostných opatreniach, ktoré sa majú prijať.
V tom istom nariadení sa jasne uvádza, že osoby, ktoré dohliadajú alebo riadia používanie takýchto zariadení, musia tiež absolvovať primerané, podobné školenie.
Do tejto kategórie patria všetky typy ručne ovládaných paletových vozíkov, od jednoduchých ručných vozíkov až po pomerne zložité elektrické stohovače s protizávažím. Stupeň potrebného školenia a čas, ktorý si vyžiada, sa bude líšiť podľa typu zariadenia a úloh, ktoré sa majú vykonávať.
V prípade jednoduchších zariadení je možné zabezpečiť školenie priamo v podniku. To však musí byť riadne zorganizované a formálne zaznamenané. V prípade akýchkoľvek pochybností je potrebné vyhľadať odbornú radu. Hoci publikácia HSC L117 (voľne stiahnuteľná z webovej stránky HSE) je určená pre zdvíhacie vozíky ovládané vodičom, opísané základné zásady a požiadavky na školenie by sa mali uplatňovať aj na ručne ovládané zariadenia.

Čo je to dôkladná prehliadka?

Dôkladná prehliadka je niečo podobné ako MOT test pre osobné alebo nákladné vozidlo. Je to zákonná požiadavka.
Dôkladná prehliadka je zákonná požiadavka pre zdvíhacie zariadenia podľa Predpisov o zdvíhacích zariadeniach a zdvíhacích činnostiach z roku 1998 (LOLER 98), Predpis 9. Má rovnaký účel ako prehliadka MOT, pretože poskytuje správu, v ktorej sa uvádza, že zdvíhacie zariadenie je bezpečné na používanie a/alebo rady, ktoré je potrebné dodržiavať, aby sa predišlo rizikám pri používaní. Je rovnako dôležitá ako MOT - možno ešte dôležitejšia! Existuje zákonná požiadavka, aby sa dôkladná prehliadka vysokozdvižných vozíkov vykonávala aspoň raz ročne a niekedy aj častejšie v závislosti od podmienok používania.

Akú údržbu si vyžaduje môj vysokozdvižný vozík?

Nedostatočná údržba môže viesť k vážnym nehodám. Môže mať za následok aj poruchy zariadenia a neplánované prerušenie pracovného procesu.
V Predpise 5 o poskytovaní a používaní pracovného vybavenia z roku 1998 (PUWER 98) sa uvádza: "Každý zamestnávateľ musí zabezpečiť, aby boli pracovné prostriedky udržiavané v účinnom stave, v efektívnom pracovnom stave a v dobrom stave". Ide predovšetkým o zabezpečenie bezpečnosti zariadenia, ale má to vplyv aj na produktivitu.
Základom dobrej údržby je spoľahlivý systém denných alebo predzmenových kontrol. Tým sa zabezpečí, aby sa udržiavali základné kvapaliny a aby sa potenciálne poruchy identifikovali skôr, ako sa stanú problémom.

Aké rady by som mal dodržiavať pri údržbe batérie vysokozdvižného vozíka?

Mali by ste pravidelne kontrolovať hladinu vody a vyhýbať sa rýchlemu nabíjaniu (okrem Li-Ion batérií). Ďalšie rady týkajúce sa údržby batérie vysokozdvižného vozíka nájdete v našom článku: Predĺženie životnosti batérie vášho vysokozdvižného vozíka.

Ako dlho trvá nabíjanie batérie vysokozdvižného vozíka?

Bežná batéria (okrem Li-Ion batérie) dosiahne svoju kapacitu po 5 - 8 hodinách nabíjania.
Úplné nabitie trvá 6 - 12 hodín v závislosti od modelu vašej nabíjačky.
Chladenie si vyžaduje minimálne 1 - 2 hodiny.

Je bezpečnostný pás pre vysokozdvižné vozíky povinný?

Od roku 2002 musia byť vysokozdvižné vozíky s protizávažím, vysokozdvižné vozíky do nerovného terénu a vozíky s bočným nakladaním, len na jednej strane, vybavené zádržným systémom obsluhy (napríklad bezpečnostným pásom). V prípade starších vozíkov, ktoré ho nemajú, by ste mali namontovať zádržný systém, ak z posúdenia rizika vyplýva, že existuje riziko prevrátenia vozidla a v prípade, že obsluha môže byť zachytená medzi vozíkom a zemou. Ak sú namontované zádržné systémy, mali by sa používať.
Ak nie je možné namontovať zádržný systém a riziká sú dostatočne vysoké, bude potrebné použiť iný zdvíhací vozík, ktorý takýto systém má. Každý zdvíhací vozík vybavený ochrannou konštrukciou proti prevráteniu (ROPS) na ochranu obsluhy pred rizikom zranenia v dôsledku prevrátenia o 180° alebo viac by mal byť vybavený zádržným systémom.

Môže môj vysokozdvižný vozík jazdiť po verejných komunikáciách?

Nie je pravda, že ak sa chystáte len prejsť cez cestu z jedného pracoviska na druhé alebo vyložiť nákladné vozidlo mimo cesty, nemusíte svoj vysokozdvižný vozík registrovať, zdaňovať a poistiť. To je stará babská historka!
Ak pri úlohe, ktorú má vysokozdvižný vozík vykonať, prejde viac ako 1 000 metrov, musí spĺňať Predpisy o výstavbe a používaní alebo mať typové schválenie. To zahŕňa najrôznejšie právne požiadavky a pravdepodobne aj pomerne veľké úpravy vozíka a nemalo by sa to brať na ľahkú váhu. Dodržiavanie predpisov môže byť dosť zložité.
Ak však vysokozdvižný vozík v súvislosti s vykonávanou úlohou prejde menej ako 1 000 metrov po verejných komunikáciách, medzi pracoviskami alebo na vykládku vozidiel, potom existuje osobitná výnimka z dodržiavania Predpisov o výstavbe a používaní. Za väčšiny okolností môže jazdiť s malými úpravami; musí však byť registrovaný a poistený. Dodržiavanie predpisov môže byť relatívne jednoduché, ale pochopenie všetkých pravidiel nie je jednoduché. Pravidlá sa týkajú napríklad spotrebnej dane, osvetlenia, tabuliek s evidenčným číslom, požiadaviek na prevádzkovateľa a dokonca aj toho, čo je verejná cesta.

Aké sú pravidlá používania mobilného telefónu na vysokozdvižnom vozíku?

Neexistujú žiadne osobitné predpisy, ktoré by sa týkali používania mobilných telefónov počas prevádzky vysokozdvižných vozíkov. Používanie ručného telefónu alebo podobného ručného zariadenia počas jazdy na verejnej ceste je zákonom zakázané. Pracovné prostredie nie je o nič menej nebezpečné ako verejná cesta. Preto by bolo dobrým zvykom zakázať používanie telefónu alebo podobného zariadenia držaného v ruke počas prevádzky vysokozdvižného vozíka.
Všeobecne sa má za to, že používanie mobilného telefónu s voľnými rukami môže tiež odvádzať pozornosť. Môže existovať prevádzkový dôvod, prečo chcete používať mobilný telefón s voľnými rukami, ale neodporúča sa to a takéto používanie by určite malo podliehať posúdeniu rizika. Existujú špeciálne komunikačné systémy, ktoré pomáhajú pri činnostiach, ako je napríklad kompletizácia objednávok a inventarizácia. Mobilné telefóny by sa pri týchto činnostiach nemali používať.
Dobrou praxou by bolo zakázať používanie mobilného telefónu s voľnými rukami na osobné účely počas obsluhy vysokozdvižného vozíka.

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Kontaktujte nás tu: