01.03.2024

Trendy v intralogistike na rok 2024 – efektivita, udržateľnosť a bezpečnosť

V posledných rokoch intralogistika na Slovensku podlieha výrazným zmenám. Mnohí slovenskí prevádzkovatelia e-commerce, skladových prevádzok a tiež výrobných hál, už chápu, že bez automatizácie procesov nebudú vedieť držať krok s konkurenciou. Rýchle pracovné tempo, vysoké nároky klientov a na druhej strane nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily si vyžadujú radikálnejšiu modernizáciu skladových a výrobných prevádzok. Automatizácia je efektívnym riešením, a preto ostáva hlavným trendom v intralogistike aj v tomto roku. Aké sú tie ďalšie, vyhodnotili odborníci zo STILL Slovensko.

Automatizácia

Automatizácia v intralogistike dokáže zefektívniť všetky procesy, odstráni chybovosť a zvýši nielen výkon, ale z dlhodobého hľadiska aj celkovú efektivitu. Kým v minulosti sa o automatizáciu zaujímali najmä veľké spoločnosti prevažne z automotive segmentu, aktuálne chcú automatizovať aj malé a stredné podniky rôzneho zamerania. „Samotní zákazníci nám svojim záujmom o úplne alebo čiastočné automatizovanie procesov potvrdzujú, že automatizácia je a aj bude hlavným trendom najbližších rokov. Záujem o ňu doslova exponenciálne rastie,“ konštatuje Marián Fábry, Head of Sales & Service STILL Slovensko. Nemecký výrobca manipulačnej techniky a dodávateľ najmodernejších intralogistických riešení dokáže projekt automatizácie ušiť každému zákazníkovi na mieru. Nezáleží na veľkosti prevádzky, automatizovať sa dajú takmer úplne všetky. Pre automatizovanie procesov by sa mal rozhodnúť každý s prevádzkou e-commerce, tiež s takou, ktorá má nepretržitý chod 24 hodín sedem dní v týždni, prevádzky s veľkým materiálovým tokom a také, kde sa transportujú bremená z bodu A do bodu B. „Automatizovaný vozík je naozaj schopný poradiť si takmer so všetkým, len je nevyhnutné vopred projekt automatizácie dobre naplánovať a premyslieť,“ dodáva M. Fábry.

Digitalizácia aj umelá inteligencia

Čoraz viac sa do popredia dostávajú aj digitalizácia, inteligentná systémová infraštruktúra, prepájanie informačných systémov a umelej inteligencie. Najvyššiu efektivitu v súčasnosti prináša zdieľanie a analýza dát. Dáta, ktoré už dnes manipulačná technika STILL dokáže zbierať počas celodenného chodu, sa dajú veľmi dobre využiť ďalej. Základom je tzv. fleet manager – systém, ktorý získava dáta z vozíkov, vďaka ktorým je zaznamenané, kto a ako na stroji jazdil, ako jazda prebiehala, či boli zapnuté svetlá alebo maják, či mal vozík na vidliciach bremeno a v prípade nehody zaznamená celý jej priebeh. Opäť sa takto dopracujeme k omnoho vyššej efektivite. V budúcnosti bude tieto procesy do veľkej miery riadiť umelá inteligencia. „Pokrokové technológie síce majú množstvo dát, no obavy, že s nimi nebudete vedieť pracovať alebo to nejako skomplikuje prevádzku, sú zbytočné. Práveže sú bezpečné, bezporuchové, dostávajú sa samostatne k informáciám a eliminujú neefektívne procesy,“ hovorí M. Fábry zo STILL. Majú teda len pozitívny dopad na prevádzku, a to aj pri ľuďoch, ktorí sa vďaka nim rýchlejšie učia.

Pohonné systémy a udržateľnosť

Spomedzi energetických pohonných systémov v manipulačnej technike ostáva jednoznačným lídrom aj pre tento rok (a isto aj tie nasledujúce) lítium-iónová technológia, tzv. Li-Ion batérie. Môžeme pokojne povedať, že neustále napreduje a je o ňu čoraz väčší záujem. „Medziročne zaznamenávame viac ako 100% zvýšenie predajov. V STILL máme s týmto systémom už bohaté skúsenosti a zákazníci sú maximálne spokojní. Medzi najväčšie pozitíva patrí bezúdržbová prevádzka a možnosť rýchleho a priebežného dobíjania bez nutnosti dlhých prestojov alebo prestávok nutných pre výmenu batérií a taktiež vyšší výkon pri nižšej spotrebe energie,“ konštatuje M. Fábry. Lítium-iónové batérie od STILL sa vyznačujú až 5-ročnou 100% výkonnosťou. Po uplynutí celkovej životnosti batérie sa STILL postará aj o jej recykláciu – spoločnosť spustila vlastný proces ekologickej recyklácie Li-Ion batérií v spolupráci s firmou Ly-Cycle v Nemecku. Trendom a ekologickým riešením budúcnosti sú jednoznačne palivové články. Vodík je úplne bezemisný a preto naň stavili aj v STILL. Už niekoľko rokov vyrába vysokozdvižné vozíky na pohon palivovými článkami a koncom roka spustil v Hamburgu aj produkciu vlastných palivových článkov s logom STILL. „Palivové články sú určite budúcnosť, zatiaľ však v našom regióne chýba nevyhnutná infraštruktúra. V najbližších rokoch sa to môže začať meniť a my budeme maximálne pripravení dodať zákazníkom techniku najvyššej kvality aj na tento druh pohonu,“ hovorí odborník zo STILL.

Elektrické vozíky

„Podiel čelných elektrických vozíkov na trhu naďalej rastie a za posledných 5 rokov sa zvýšil z 50 na 75%. Elektrická manipulačná technika je súčasťou systémového riadenia energetickej spotreby a efektívneho nakladania s energiami v intralogistike, preto je jednoznačne trendom tohto roka aj nasledujúcich,“ vysvetľuje M. Fábry. Pri elektrických vozíkoch si zákazník naďalej môže vyberať druh energetického systému – tradičné olovené batérie, účinná Li-Ion technológia alebo palivové články, prípadne je možná aj kombinácia. Dôležité je presne zanalyzovať potreby a požiadavky zákazníka a vyhodnotiť, čo je preňho optimálne. Moderný producent dneška ako STILL myslí na všetky typy zákazníkov – aj na tých, ktorí nepotrebujú vozík vybavený všetkými inováciami, aké sú v ponuke, ale im postačuje prvotriedna nemecká kvalita s menej sofistikovaným riadením. Vlani prišiel STILL s novinkou presne pre tento typ zákazníkov – uviedol radu Classic Line, ktorá má v ponuke 100% výrobky s ergonomickým dizajnom, jednoduchou a bezpečnou manipuláciou, ale bez doplnkov navyše, ktoré niektorí prevádzkovatelia nepotrebujú. Pre tých, ktorí majú radi inovácie a smart riešenia, je tu zase rada elektrických vozíkov Xcellence Line – výnimočné elektrické vysokozdvižné vozíky STILL, ktoré zaisťujú jemnú a presnú manipuláciu s bremenom bez ohľadu na to, či potrebujete premiestniť jednu alebo osem ton. STILL ako inovátor v intralogistike dokonale vyladil vo svojej najlepšej rade vozíkov každý detail.

Bezpečnosť v prevádzkach

Bezpečnosť je jednou z najdôležitejších tém v každej modernej prevádzke, rovnako to platí aj v intralogistike. V každom sklade či výrobe majú byť také bezpečnostné riešenia, ktoré ochránia zamestnancov, tovar, vybavenie aj manipulačnú techniku. Prioritou je zamedziť akejkoľvek kolízii či už techniky vzájomne alebo techniky s človekom, keďže to môže mať doslova fatálne následky. Trendom sú asistenčné systémy, bezpečnostné prvky a zábrany, svetelné a výstražné značenia, ako aj rôzne druhy pasívnych ochranných prvkov. „Pri manipulačnej technike je najväčší záujem o zonáciu rýchlosti, riadenie prejazdu brán, zvýšenie bezpečnosti v križovatkách a na neprehľadných miestach, ale hlavne používanie bezpečnostných kamier s umelou inteligenciou (tzv. neuro kamery), ktoré vďaka dynamickému snímaniu v reálnom čase rozlišujú ľudské postavy. Dokážu upozorniť vodiča v prípade nebezpečných situácií, ale dokonca aj zareagovať a zabrániť riziku zrážky s človekom,“ objasňuje M. Fábry zo STILL Slovensko. Moderné a kvalitné bezpečnostné riešenia by nemali byť len trendom, ale trvalou hodnotou, do ktorej má každý majiteľ prevádzky investovať čas na dôslednú analýzu a potrebné financie na ochranu svojich ľudí a majetku.

Odborníci pre technológie v intralogistike odporúčajú zamerať sa v roku 2024 najmä na zefektívnenie svojich prevádzok, udržateľnosť a obnovu či doplnenie bezpečnostných riešení. Špecialisti STILL každému majiteľovi skladovej či výrobnej prevádzky z rôznych segmentov a rôznej veľkosti zanalyzujú súčasný stav a pomôžu navrhnúť efektívne riešenia s pohľadom do budúcnosti, teda nie na krátke obdobie, ale na niekoľko rokov dopredu.