01.12.2022

Cenné rady ako pripraviť vysokozdvižný vozík na prevádzku v mrazivom počasí

Pravidelný servis vysokozdvižných vozíkov je nevyhnutnou súčasťou prevádzky, ak chceme neustále dosahovať maximálnu efektivitu a produktivitu. Pred chladnou zimou to však môže byť náročná úloha, pretože s počasím sa môžu vyskytnúť nepredvídané rizikové situácie. Aby bola obsluha vozíkov bezpečná a vozový park fungoval hladko, keď teplota začne klesať na nulu a nižšie, je vhodné uistiť sa, že vozový park je udržiavaný a pripravený na zimné obdobie. Ľad, sneh, dážď a kratšie dni môžu v logistike predstavovať riziká, ale s určitým predbežným plánovaním môžete mnohé z nich zmierniť a zabezpečiť bezproblémový chod prevádzky.

Sledujte predpoveď počasia

Kontrola predpovede počasia pred prevádzkou vysokozdvižného vozíka v exteriéri sa môže zdať samozrejmou, no skutočne na ňu netreba zabúdať. Pre zaistenie bezpečnej a optimálnej prevádzky je nevyhnutnosťou poznať podmienky. Ak počasie nevyzerá príliš optimálne, pravdepodobne bude nutné uprednostniť bezpečnosť a určiť, aké práce je vôbec možné vykonávať. Ak predpoveď hovorí, že bude fúkať silný vietor, práca vo výškach sa bude musieť odložiť alebo presunúť a vonkajšie retraky odparkovať alebo prevádzkovať s mimoriadnou opatrnosťou. Hmla, vietor, zľadovatené povrchy a silný dážď môžu znížiť viditeľnosť natoľko, že vodič nemusí odhadnúť reakcie vysokozdvižného vozíka. Pre maximálnu bezpečnosť je preto sledovanie predpovede počasia prvým dôležitým krokom.

Časté kontroly

Každá smena by mala začať sériou denných kontrol, aby sa zabezpečil maximálny bezchybný chod techniky, a ak sa zistia nejaké chyby, aby sa ich podarilo čím skôr odstrániť. Zimné kontroly zahŕňajú aj kroky, ktoré nemusia byť v lete také časté. Patrí k nim doplnenie nemrznúcich kvapalín (v motore aj v ostrekovači čelného skla, ak je to potrebné), zabezpečenie dobrého stavu pneumatík na jazdu na mokrom alebo zľadovatenom povrchu a kontrolu správneho fungovania svetiel predtým, ako sa vozidlo vôbec pohne do exteriéru so zníženou viditeľnosťou. „Odporúčam pred každým zimným obdobím nechať si skontrolovať stav vozíkov autorizovanému servisu, ktorého špeciálne vyškolení technici pripravia všetko do detailu na toto obdobie,“ odporúča Eduard Šima, regionálny manažér servisu zo spoločnosti STILL Slovensko.

Ak je vozík vybavený inteligentnými asistenčnými systémami, v zlom počasí je to veľká výhoda – nepretržite monitorujú okolité prostredie a pomáhajú obsluhe usmerňovať vozík, ale môžu tiež aktívne zasiahnuť v niektorých situáciách. Rozpoznávajú potenciálne kritické jazdné situácie a sú schopné nezávisle zrýchľovať a spomaľovať, pričom zároveň poskytujú špičkový výkon s najvyššou úrovňou energetickej účinnosti.

Príslušenstvo pre vysokozdvižné vozíky

Mať vhodný, dobre udržiavaný vysokozdvižný vozík je jedna vec, ale aj keď je plne optimalizovaný, môžu byť pri poklese teplôt na nulu a kratších dňoch potrebné ďalšie bezpečnostné prvky. Práve tu môže byť príslušenstvo k vysokozdvižnému vozíku neoceniteľné – od bezpečnostných svetiel až po komfortné prvky pre vodiča a visutú výbavu. Aby sa zaistila úplná bezpečnosť a produktivita operátorov, uľahčiť prácu a zabezpečiť pracovné prostredie aj v mrazivom alebo zasneženom počasí pomôžu zimné doplnky k vozíku ako napríklad zhrňovacia radlica, sypač, snehové reťaze. S takouto výbavou nadobudne vysokozdvižný vozík ešte širšie využitie a stane sa multifunkčným nástrojom.

Uistite sa, že obsluha je kvalitne vyškolená

„Uistenie sa, že vodiči sú kvalitne vyškolení na ovládanie vozíkov za všetkých poveternostných podmienok, prospieva nielen celkovej produktivite prevádzky, ale aj bezpečnosti všetkých zúčastnených,“ vysvetľuje E. Šima zo STILL. Časté tréningy môžu pomôcť pripraviť váš tím na sezónne problémy, ako je zlá trakcia, alebo strata viditeľnosti spôsobená vlhkým, ľadovým zimným počasím. Tieto školenia môžu tiež zlepšiť ich sebavedomie za volantom vysokozdvižného vozíka, čo následne vedie k bezpečnej a efektívnej prevádzke po celý rok bez ohľadu na sezónne počasie.

Dávajte pozor na svoje batérie

Ak prevádzkujete elektrické vysokozdvižné vozíky, mali by ste pri plánovaní prevádzkových časov vopred rátať s chladným počasím. V mrazoch sa batérie vybíjajú rýchlejšie a nabíjanie môže trvať dlhšie, ak miesto pre nabíjanie nemá regulovanú teplotu. Preto možno bude nutné prispôsobovať časový plán nabíjania. V zimných mesiacoch, keď je vysoká vlhkosť, je tiež dôležité uistiť sa, že batérie a elektrické komponenty sú udržiavané v suchu, a že majú všetky kryty zatvorené, aby sa predišlo poškodeniu a korózii nabíjacích portov alebo vnútornej elektroinštalácie.