18.01.2024

Pružné automatizačné riešenia a inteligentné energetické systémy pre intralogistiku budúcnosti

STILL na veľtrhu LogiMAT 2024

Bratislava/Hamburg, 23. januára 2024 – Od základných “SMART” riešení až po plne integrované systémové riešenia: sofistikovaný vývoj dynamickej časti automatizácie je hlavným obsahom, ktorý odprezentuje spoločnosť STILL na veľtrhu LogiMAT 2024. Ten sa uskutoční 19. - 21. marca v nemeckom Stuttgarte. Kľúčovou témou budú aj inovatívne energetické systémy pre udržateľnú intralogistiku. STILL predstaví prvý 24-voltový systém palivových článkov pre priemyselné vozíky vlastnej výroby, ktorý produkuje v závode v Hamburgu od konca roku 2023. Mnohé ďalšie najvýznamnejšie intralogistické novinky od STILL nájdete v hale 10 na stánkoch B40 a B41.

Dopyt po štandardizovaných, škálovateľných a rýchlo realizovateľných automatizačných riešeniach v intralogistike neustále rastie, čo vedie k vysoko diferencovanému trhu. STILL rozpoznal tento vývoj už v začiatkoch a práve na základe toho diverzifikoval svoje portfólio automatizácie. Okrem plne integrovaných automatizačných riešení pre komplexné projekty STILL ponúka aj štandardizované, nákladovo efektívne a rýchlo dostupné produkty základnej úrovne s mimoriadne jednoduchým spôsobom uvedenia do prevádzky.

Automatizačné riešenia STILL iGo: Plne automatizované riešenia v dvoch scenároch naživo

V systémovom riešení iGo značka STILL odprezentuje maximálne prispôsobiteľné automatizačné aplikácie. Riešenie umožňuje integráciu vozíkov do komplexných logistických procesov – škálovateľných od jednotlivých vozíkov až po celé flotily. V prvej praktickej prezentácii bude niekoľko prepravných systémov bez vodiča spolupracovať v dokonalej synchronizácii, pričom predvedú zložitosť a variabilitu. V druhej živej prezentácii STILL predstaví svoje nové inteligentné riešenie základnej rady iGo easy na automatizáciu jednotlivých logistických procesov s vysokozdvižným paletovým vozíkom EXV iGo. Návštevníkov stánku STILL bude čakať jedinečná možnosť nakonfigurovať si vozík, jeho trasu a dôležité prevádzkové parametre. Vyskúšajú si tak jedinečný nástroj a intuitívne používateľské rozhranie a na vlastné oči sa presvedčia o jednoduchej smart implementácii.

Smart energetické riešenia pre intralogistiku budúcnosti: STILL predstaví vozíky s vlastným systémom palivových článkov

Okrem rastúceho dopytu po inteligentných automatizačných riešeniach sú pre intralogistiku hlavnou otázkou energetické systémy budúcnosti. Popri lítium-iónovej technológii (Li-Ion) je jednou z najdôležitejších technológií budúcnosti vodík. Výkonný, efektívny bez emisií a vysoko ekologický – to sú vlastnosti vodíkového pohonu v prípade, že bude spoľahlivo zaručená dostupnosť „zeleného“ vodíka. Podľa odborníkov zo spoločnosti STILL bude táto technológia dôležitým pilierom energetického smerovania a bude v intralogistike dominantnou ako súčasť zmiešaného portfólia s lítium-iónovými batériami. „Sme presvedčení, že akonáhle bude k dispozícii dostatok zeleného vodíka, dopyt po manipulačnej technike na vodíkový pohon, ktorý už teraz stabilne rastie, sa ešte viac zvýši,“ vysvetľuje Jan-Christoph Sachse, senior riaditeľ marketingu a komunikácie značky STILL. Spoločnosť STILL sa pred pár mesiacmi stala prvým výrobcom manipulačnej techniky v rámci Európy, ktorý uviedol na trh vlastný 24-voltový systém palivových článkov – vyrábaný a inštalovaný do vozíkov STILL. STILL tak pokrýva celú škálu trvalo udržateľných energetických systémov v intralogistike a môže zákazníkom ponúknuť poradenstvo a implementáciu riešení, ktoré sú presne prispôsobené ich potrebám a podmienkam. Návštevníci svetového veľtrhu LogiMAT budú mať od 19. do 21. marca možnosť dozvedieť sa viac o vhodnosti použitia a potrebnej infraštruktúre systému vodíkových palivových článkov, zoznámia sa s aktuálnym portfóliom STILL flotily na vodíkový pohon a samozrejme uvidia vozík STILL na vodíkový pohon v akcii.

Skladová technika: Oceňované riadiace oje dostupné pre viaceré vozíky STILL. STILL uvádza na trh vysokozdvižný paletový vozík EXV 10-16C

V oblasti skladovej techniky prezentuje STILL na tohtoročnom LogiMATe aj výnimočné inovácie vrátane nového ručne vedeného vysokozdvižného vozíka STILL EXV 10-16C. Jednou z jeho najviac pôsobivých vlastností je inteligentné riešenie ovládania, ktoré vlani získalo aj tzv. Oscara intralogistiky - ocenenie IFOY. Ovládať ho môže intuitívne ľavák aj pravák. Vďaka integrovanému displeju môže operátor neustále sledovať všetky relevantné údaje o vozíku, ako je úroveň nabitia batérie, prevádzkové hodiny alebo aktuálny jazdný program. Ocenený koncept riadenia sa ukázal byť natoľko úspešný, že ho STILL rozšíril aj na ďalšie skladové vozíky série STILL Excellence Line.

Zameranie na udržateľnosť: Recyklácia Li-Ion batérií

Tím veľtrhu STILL sa tiež teší na diskusiu o najnovšom vývoji v oblasti čelných elektrických vozíkov a o dvoch diferencovaných produktových radoch Classic Line a Excellence Line. Dôraz bude aj na udržateľnosť v intralogistike, ktorá je kľúčovou. Popri obnoviteľných zdrojoch energie, efektívnom využívaní zdrojov a pohonných systémov šetrných ku klíme sa kladie čoraz väčší dôraz na recykláciu batérií, a to najmä v prípade Li-Ion technológie.